nlc.hu
Életmód
A gyönyör árnyoldalai

A gyönyör árnyoldalai

Ma legalább 25-féle nemi betegség ismert, melyek közül néhány gyógyíthatatlan. Ezektõl mindenki fél, ám a többi felett sokan hajlamosak szemet hunyni.

Sem a megelőzést, sem a kezelést nem veszik eléggé komolyan, pedig amellett, hogy a fertőzéseknek súlyos szövődményei lehetnek, mások egészségét is veszélyeztetik.





Cikkünkhöz dr. Bahrehmand Kiarash szülész-nőgyógyászt kértük fel szakértőnek. 








A szexuális úton terjedő betegségek baktériumok, gombák, vírusok vagy egyéb élősködők által okozott fertőzések. Elsősorban közösülés útján terjednek, amikor a fertőzött testváladék közvetlen érintkezésbe kerül a partner nyálkahártyájával. A legtöbb nemi betegség orális kapcsolat, például csókolózás vagy petting során is átadható, sőt a fertőzött anyáról a magzatra is átterjedhet. Csak néhány betegség, mint az AIDS, a hepatitis B és C vagy a szifilisz terjed véren keresztül is, például drogosok esetében közös tűhasználattal. Nagyon kevés fertőz indirekt módon, például közös törülköző vagy illatszer használata révén, cseppfertőzés útján pedig egyik sem adható át.
Joggal gondolhatnánk, hogy a tudomány fejlődésével párhuzamosan visszaszorul a fertőzések száma, ám a modern élet velejárói, a nagyfokú szabadság, a társadalmi és civilizációs körülmények igencsak kedveznek a nemi úton terjedő betegségeknek. Míg a vallásos országokban elenyésző az ilyen jellegű megbetegedések száma, addig a szexuális szabadságot toleráló területeken rohamosan nő. A becslések szerint világszerte évente 330 millió ember kap el valamilyen szexuális úton terjedő fertőzést. Például korunk legrettegettebb nemi betegsége, az AIDS – amely ellen sem gyógyszer, sem védőoltás nincsen – a 80-as évek óta olyan gyorsan terjedt az USA-ból és Nyugat-Európából a világ más részeire, hogy a HIV-pozitív betegek becsült száma ma már több mint 40 millió.






• A leggyakoribb nemi betegségek •


Gombás fertőzések

A szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb kórokozója a Candida albicans, melynek terjedése a nemi érintkezés mellett strandon, közös WC- és törülközőhasználattal is történhet. Akut esetben fehér, túrós váladékozással, míg krónikus esetben bő, híg, tejszerű folyással jár, kellemetlen szag kíséretében. Ezenkívül bőrpír, viszkető érzés, vizeléskor vagy közösüléskor pedig enyhe fájdalom jelentkezhet. Mivel a fertőzés könnyen felismerhető és így időben kezelhető, általában nem okoz szövődményeket. Megelőzhető a hüvely normál baktériumflórájának fenntartásával, ha ugyanis az egyensúly felborul, a nyálkahártya sérülékenyebbé válik, és könnyebben megfertőződhet. A fogamzásgátló szerek és az antibiotikumok szedése is csökkenti a hüvely ellenálló képességét. Ezenkívül kerüljük a szoros, műszálas alsóneműket, különösen a tangákat, mert a nedves, nyirkos közeg kiváló táptalajt biztosít a gombák szaporodásához. A szexuális kapcsolataink során, különösen, ha nincs állandó partnerünk, használjunk óvszert. A gombás fertőzések kezelése egyszerű, különféle gomba elleni hüvelykúpokkal, krémekkel, szükség esetén tablettákkal és kapszulákkal történik a kezelés általában a partnerrel együtt.

Bakteriális fertőzések

A betegségek oka a hüvely bakteriális egyensúlyának felbomlása, melynek során a normál hüvelyi pH-t fenntartó Lactobacillusok helyett kórokozó baktériumok szaporodnak el a hüvelyben. A bakteriális fertőzésekre jellemző, hogy gyakran nemcsak egy bizonyos kórokozó jelenléte mutatható ki, hanem több baktérium együttesen fertőz.






Chlamydia-fertőzés

Európa egyik legelterjedtebb bakteriális fertőzése. Hüvelyi, anális vagy orális közösülés útján terjed, sőt fertőzött anyáról szülés közben átkerülhet a babára is, szemfertőzést és tüdőgyulladást okozva. A betegség alattomos, gyakran tünetmentes, esetleg bizonytalan alhasi fájdalom jelentkezhet, ezért nehéz felismerni, és gátat szabni a terjedésének. Vérvizsgálattal vagy speciális szűrővizsgálattal a fertőzött testrészről vett kenet analizálásával mutatható ki. Ma már kaphatók gyógyszertári tesztek is, azonban ezek megbízhatósága nem 100%-os. Ha jelentkeznek tünetek, akkor lázzal, alhasi fájdalommal, enyhe hüvelyi folyással, vérzésekkel, fájdalmas közösüléssel és égő vizeléssel járhatnak. Nők esetében a hüvely, a méh, a petevezeték és a petefészek is érintett lehet, ezért a kezeletlen fertőzés szövődményként kismedencei gyulladásokat, a petevezetők gyulladását, hegesedését, meddőséget, méhen kívüli terhességet okozhat. A chlamydia antibiotikumokkal jól gyógyítható, és szükség esetén a beteg szexuális partnereit is kezelni kell. A gyógyulásig  szüneteltetni kell a szexuális érintkezést, és nagyon fontos mindazok tájékoztatása, akiktől eredhetett vagy akikre továbbterjedhetett a fertőzés. A megelőzés érdekében célszerű óvszert használni, ezenkívül nagyon fontos a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat.






Hasonló témájú cikkeinkből:
• Védőoltás a méhnyakrák ellen
• Légy fitt kívül-belül!
• A fogamzásgátlás ultrakönnyű vívmánya

Trichomoniázis

Gyakori fertőzés, amely általában nemi érintkezés útján terjed, de WC-n, nedves törülközőről vagy ruháról is megkapható. A fertőzöttek fele általában tünetmentes. Az esetleges tünetek nőknél a zöldes-sárgás, habos, kellemetlen szagú hüvelyi folyáson kívül a külső nemi szervek megduzzadása, a bőr irritációja és égő érzése, valamint a közösülés fájdalmassá válása. Fertőzött, terhes nőknél fennáll a koraszülés veszélye is. A kórokozót a hüvelyből vagy méhnyakból vett minta mikroszkópos vizsgálatával azonosítják. A pingpongeffektus elkerülése érdekében a fertőzött férfi és nő antibiotikus kezelése egyszerre történik. Szövődményeként kismedencei gyulladás, sőt meddőség is előfordulhat. Megelőzése érdekében használjunk óvszert. Mivel a fertőzés gyakran jár együtt Candida albicans fertőzéssel, fontos a megfelelő hüvelyhigiénia fenntartása.

Gonorrhoea (tripper, kankó)

Viszonylag ritkább, mégis említésre méltó bakteriális fertőzés. A kórokozók nőknél főleg a méhnyak csatornájában bújnak meg, és gyakran nem is okoznak tüneteket. A gonorrhoea hüvelyi, orális vagy anális közösülés útján terjedhet. A fertőzött anyáról szülés közben átterjedhet az újszülöttre is, és kötőhártya-gyulladást, vakságot eredményezhet. A betegség az esetek 20–40%-ában Chlamydia-fertőzéssel is együtt jár. A tünetek – ha jelentkeznek – a fertőzést követő 2–7 napon belül bő, gennyes hüvelyi folyás, illetve vizeléskor vagy közösüléskor fellépő fájdalom formájában lépnek fel. Kezeletlen esetekben a méh üregén és a petevezetőkön át felszálló kórokozók kismedencei gyulladást, méhen kívüli terhességet, meddőséget is okozhatnak. A gonorrhoea késői stádiumában a baktériumok az egész testben elterjedhetnek, és ízületi fájdalmakat, agyhártyagyulladást, májpanaszokat okozhatnak. A gonorrhoeafertőzés a váladék tenyésztéses vizsgálatával mutatható ki, és antibiotikumokkal általában könnyen gyógyítható. Megelőzése érdekében ajánlott az óvszer körültekintő használata, valamint a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat.






Szifilisz (vérbaj)

Alattomos bakteriális fertőzés, amely a penicillin felfedezése óta szerencsére már nem szedi halálos áldozatait. Főleg hüvelyi és anális közösüléssel terjed, de a nyálkahártya apró sérülései esetén akár orális szex vagy csókolózás útján is elkapható. Cseppfertőzéssel, kézfogással, WC-n, uszodában és ruhákról a szifilisz nem terjed át. Méhen belül azonban áttevődhet az anyáról a magzatra, aki ilyenkor elvetél, vagy születése után hamar meghal, ha nem kezelik időben. A baktérium azonosítása vérvétellel történik. A betegség első stádiumában, a fertőzés után 1–3 héttel egy fájdalmatlan fekély alakul ki a nemi szerven vagy ahol a fertőzés történt. Megnagyobbodnak az ágyéki nyirokcsomók is, ami idővel elmúlik, és látszólag bekövetkezett a gyógyulás. Kezelés nélkül a fertőzést követő 2–3 hónappal vöröses kiütések jelennek meg az egész testen, melyek nem viszketnek és nem égnek. Ezenkívül láz, szem-, máj- és vesegyulladás, valamint hajhullás és nyirokcsomó-duzzanat is előfordulhat. Ha a betegséget ebben a stádiumban sem kezelik, 10–20 év után szív- és érrendszeri problémák, bőr- és nyálkahártyafekélyek, járászavar, elbutulás jelentkezhet, sőt akár halál is bekövetkezhet. Az első szakaszban penicillinkezelést vagy más antibiotikumot alkalmazva a betegség teljesen meggyógyítható. Ha a fertőzés hosszú ideje fennáll, a teljes gyógyulás nem érhető el. A megelőzés érdekében óvszerhasználat, valamint a partnerek rendszeres szűrése javasolt.

Lágyfekély (ulcus molle)

Európában ritka, főleg Délkelet-Ázsiában elterjedt betegség. A fertőzést követően, mely gyakran genitális herpesszel és szifilisszel társul, 2–6 napon belül a szeméremtesten, a méhszájon vagy a hüvelyben puha, fájdalmas fekély alakul ki, amely gyakran az ágyéki nyirokcsomók fájdalmas duzzanatával is együtt jár. A kórokozó azonosítása mikroszkóp segítségével történik a fekélyből vett minta alapján. A betegség antibiotikumokkal gyógyítható.

Hamarosan a vírusok okozta nemi betegségekkel folytatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top