nlc.hu
Aktuális
A szépség tudománya

A szépség tudománya

Haladunk a világgal. Szörfözünk a világhálón, videoüzeneteket küldünk telefonon, a GPS segítségét kérjük a hagyományos térkép helyett. Miért ne használhatnánk szépségünk érdekében akár a Nobel-díjas felfedezések eredményeit is?

A legtöbb nagy horderejű tudományos újítást az űrkutatásnak, a hadiiparnak vagy a gyógyszerkutatásoknak köszönhetjük. Néhány év alatt elterjednek az új találmányok, és hamarosan mindennapi tárgyakként tekintünk rájuk. Az új eljárásokat a kozmetikai kutatólaboratóriumokban is igyekeznek azonnal alkalmazni, sőt az adott igényeknek megfelelően még tovább fejleszteni, hogy egyre tökéletesebb arc- és testápolók kerüljenek a polcokra. Nem is olyan régen még csak nappali és éjszakai krémek voltak kaphatók, majd megjelentek ezek száraz és zsíros bőrre ajánlott változatai. Nem sokkal ezután külön fejlesztették ki az érzékeny, problémás, illetve kevert bortípusra javasolt termékeket, és ezzel párhuzamosan az arc más-más területeire, különösen a szem és a száj környékének ápolására szolgáló készítményeket. A tudományos kutatások eredményeképpen ezeket a krémeket ma már az életkor igényeihez igazítják. Sokáig csak a 20–50 közötti korcsoport szokásai voltak mérvadók, ma már azonban – az egyre magasabb várható életkor miatt is – külön termékcsoportok jelennek meg a hatvan-, hetvenéves korosztály számára.





Génkrém

Minden sejt, így valamennyi hámsejt tartalmaz a sejtmagban kromoszómákat. Ezekben található a DNS-állomány (DNS = dezoxiribonukleinsav, angol rövidítése: DNA), genetikai kódunk hordozója. Hámsejtjeink folyamatosan osztódnak, a bőr külső felszíne átlagosan 28 naponként teljesen megújul. A sejtek osztódásakor elsőként a DNS kettőződik meg, a benne tárolt információ teljes egészében az új sejtben is megtalálható. Ahhoz, hogy ismét hibátlan és életerős sejtek alakuljanak ki az osztódás során, elengedhetetlen – egyebek között – a stabil DNS-állomány. Ám már pusztán a kor előrehaladtával is csökken a sejtek regenerálódóképessége.
Mindannyian tudjuk, hogy egy kis karcolás a gyerekeknél képes akár 2-3 nap alatt is nyomtalanul gyógyulni, míg egy negyven év körüli felnőttnél erre olykor egy hét is kevés. Sokszor mi magunk is felelősek vagyunk bőrünk idő előtti öregedéséért.
A külső tényezők (túl sok UV-sugárzás, dohányzás, stressz, helytelen táplálkozás) közel 80 százalékban felelősek a hámsejtek állapotáért. Mindez sajnos jól látható: megjelennek a ráncok, és a kötőszövet rugalmassága csökken. A kutatók feltételezték, hogy ha a hámsejtekbe, a DNS-állomány közelébe a sejtműködést és -regenerálódást segítő anyagokat juttatnak (pl. a DNS egyik építőanyagát, folsavat vagy az energiaforrást jelentő kreatint), életerősebb sejtek alakulhatnak ki. A kísérletek igazolták az elméletet, és megjelentek a piacon az első DNA feliratú krémek. Ezek a készítmények sejtjeink DNS-állományát javítva, erősítve fejtik ki a hatásukat, és ennek köszönhetően látványosan javulhat a bor struktúrája.
TIPP: Nivea Visage, DNAge sejtmegújító nappali krém minden bortípusra a 40-es évektől (3399 Ft). Lancaster, 365 Cellular Elixir Delicat Skin, naponta 2×3 csepp, kombináljuk nyugodtan a saját arckrémünkkel (15 300 Ft)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top