Akár édes, akár sós ételek készítésébe kezdünk súgja oda nekem a Kárpátia étterem konyhájában Tamás egyik kedves kollégája, Pisti , fontos, hogy a frissen vásárolt piros gyümölcsöket gyorsan szedjük ki abból a dobozból, amelyben haza cipeltük, és egy tálcára terített papíron szórjuk szét levegősen. Ezt mindenképp írd bele a cikkbe! köti a lelkemre. Ugyanis, ha a szemek nem érintkeznek, nem nyomorognak egy ládában, nem is fognak megpenészedni.
Amennyiben le szeretnénk fagyasztani őket télire fűzi hozzá Tamás bólogatva , akkor is ugyanezt a módszert javasolom. A tálcán fagyasszuk, és csak utána dobozoljuk, így garantáltan szép szemeket fogunk előszedni a hűtőből decemberben.
De most vissza a nyárba! Milyen további tippjeid vannak ezekhez a fogásokhoz?
A kacsamellsalátánál például, meg kell említenem, hogy vörös húsokkal vagy libával is ugyanolyan jól működik, szóval nyugodtan helyettesíthetjük bármelyikkel. Mellé krokett vagy burgonyafánk illik, akárcsak a vaddisznószűzhöz vagy a kacsacombhoz ez utóbbi más szárnyasokkal is kipróbálható.
A kacsamellsalátát málnaecettel ízesítetted, ez otthon is elkészíthető?
Igen, nagyon egyszerűen! A málnaszemeket beletesszük egy üvegbe, és ráöntjük az ecetet. Ne ételecetet használjunk, hanem mondjuk, balzsamecetet vagy vörösborecetet! Hűvös helyen hagyjuk állni legalább két hétig.
És jól láttam, hogy borókát tettél a vaddisznószűzhöz?
Így lesz igazán pikáns az íze. A ropogós kacsacomb pedig a fahéjas-(egész) meggyes öntetétől lesz különleges, egzotikus. Kóstold csak meg!
Ropogós kacsacomb fahéjas meggyel
Hozzávalók: 4 db kacsacomb, kacsazsír, só, feketebors, fél kg meggy, őrölt fahéj, 3 dkg cukor.
A kacsacombot sóval és kevés borssal bedörzsöljük, majd tepsibe tesszük, és kevés zsiradékot, valamint vizet aláöntünk. Fóliával letakarjuk, 160 °C-os sütőben puhára pároljuk, majd a fóliát levéve a bőrét ropogósra sütjük. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és a cukorral megszórjuk. 1 órát állni hagyjuk, végül fahéjjal ízesítjük, és mikor a kacsacomb már megsült, egyszerűen felmelegítjük, kevés sóval ízesítjük, és már fogyaszthatjuk is.
További két remek recepttel vár benneteket a Nők Lapja július 11-én megjelenő száma!