nlc.hu
Szabadidő
Magyarországra érkezik a Titanic-kiállítás!

Magyarországra érkezik a Titanic-kiállítás!

A Titanic történetét már számtalanszor mesélték újra meg újra, de még soha nem olyan eredetien, szenvedélyesen és szívbe markolóan, mint ahogy azt ez a kiállítás teszi.




1912. április 14-én éjszaka korának legnagyobb óceánjáró gőzhajója, amelyet három éven át építettek, első útján jéghegynek ütközött. Az „elsüllyeszthetetlennek” hívott Titanic két óra negyven perc alatt süllyedt az Atlanti-óceán mélyére. A hajózás történetének eddigi legnagyobb katasztrófája 1517 áldozatot követelt.

1985. szeptember 1-jéig a tragédia okai rejtve maradtak, ekkor sikerült dr. Robert Ballard expedíciójának felfedezni a roncsok pontos helyét. Többéves kitartó munka során, speciális robottechnológia kifejlesztésével tudták a 4000 méter mélyen lévő tárgyakat felszínre hozni.

Az RMS Titanic Társaság a tulajdonában lévő tárgyi leletekből kiállítást szervezett, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegye ezen tragédia még elérhető emlékeit. A Titanic-kiállításon a több ezer, tengerfenékről felhozott tárgyi leletből összeválogatott gyűjtemény látható. A hajó néhány helyiségének – első osztályú és fedélközi kabinok, folyósok, a gépház kazánjai stb. – rekonstrukciója segítségével igyekszik a látogatókhoz még közelebb hozni az élményt. A mesterien alkalmazott háttérzajok, zenék, a különleges megvilágítás mind segítenek abban, hogy a kiállítás látogatói átéljék a southamptoni indulás izgalmát, az első osztály pazar luxusát, a harmadosztály puritánságát, a hajógépek kazánjai mellett dolgozók kemény munkáját, a kapitányi híd sérthetetlenséget sugárzó erejét.





A kiállítás megtekinthető: 2007. szeptember 2-től november 26-ig 
Helyszín: Millenáris Fogadó
Jegyértékesítés és -előrendelés: 
Tex.hu » 





A Titanic-kiállítás semmihez sem fogható hangulatát, egyediségét a szinte tapintható közelségben lévő, kiválóan konzervált leleteknek köszönheti. Ezek között fantasztikus állapotban fennmaradt porcelánoktól kezdve míves kristálypalackokon át az utasok olyan személyes tárgyait is láthatjuk, mint amilyen a szemüveg, pénztárca és különféle ruhadarabok.
A látogatók minden érzékszervére hat a kiállítás, valódi jéghegyet érinthetnek meg, így átélhetik, hogy milyen gyilkosan fagyos volt a tengervíz a katasztrófa éjszakáján.

A kiállításra belépve minden látogató egy White Star Line-beszállókártyát kap, melyen egy valódi Titanic-utas neve és igaz története látható.
A Titanic kiállításán mintegy háromszáz tárgyi lelet található, melyeket a Titanic végső pihenőhelyén találtak, az Észak-Atlanti-óceánban, 3800 méteres mélységben. Ezeket a tárgyakat úgy választották és állították ki, hogy minél inkább fel tudják eleveníteni a világ legismertebb hajójának történetét.
 

A Titanic-kiállítás 1991 óta a világ 18 országában 16 millió látogatót vonzott. Néhány kiemelkedő nézőszám az elmúlt évekből:

Japán – 3 000 000
Hamburg – 1 042 000
Chicago – 861 000
London – 720 000
Szentpétervár – 820 000

Tipp: Egyéb érdekességek és képek a kiállításról »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top