nlc.hu
Életmód
A Hetedik Paradicsom itala

A Hetedik Paradicsom itala

Félhomályos, zegzugos teázók sarkaiban alacsony kecskelábú zsámolyok, a levegõ nehéz, édes illatú, a vizipipák füstje még sejtelmesebbé teszi a hangulatot.





A legendás marokkói vendéglátás legbarátságosabb pontja a marokkói teaszertartás.

Nem, egyáltalán nem arról van szó, hogy megáztatunk néhány filtert a forró vizes bögrében! Sokkal filozofikusabb, hosszabb és érdekesebb pillanatoknak lehetsz tanúja, ha meginvitálnak egy igazi mentateára.

Merthogy az igazi marokkói tea kínai zöld tea, amelyikbe szárával együtt szedett mentát is áztatnak.
De ne szaladjunk ennyire előre!

Három főzet tea az alap, vagyis hosszú üldögélésre kell készülnünk! Minden marokkói háztartásban két rézből készült, kör alakú, díszített asztalka van, egy nagyobb és egy kisebb. A házigazda a nagyobbra a teáskannákat és az üveg teás poharakat helyezi el. Ünnepen színezett üvegből kortyolhatjuk a teát, egy hétköznapi szertartáson meg kell elégednünk, az egyszerű áttetsző pohárkával. A kisebb asztalra három hengeres fémdoboz kerül, ebben van a zöld tea, a menta és a harmadikban más illatos füvek. Ezen a kisebb asztalon kap helyet a darabos cukor is.






Vendéglátónk forró vízzel öblíti ki a teáskannákat, majd mindegyikbe tesz 2-3 kanál zöld teát, ráönti a forró vizet, 2-3 darabka cukrot, és teletölti a forrásban lévő vízzel a kannát. Néhány percet várni kell a teára, majd kanállal elkeveri, megkóstolja és csak ezután, két kannából egyszerre csorgatva a pohárba, kínálja vendégeinek. Az első főzet igazán remek italt eredményez, van, hogy menta nélkül isszák. A teázás közben a házigazda már nekilát a második főzet elkészítésének. A kannákba belemorzsol egy marék szárával szedett friss mentát, cukrot ad hozzá, majd forró vizet. Arra ügyel, hogy a menta ne jöjjön fel a víz felszínére. Befedi a kannát, és állni hagyja. Néhány perc múlva, megkavarja és megkóstolja a főzetet. Elképzelhető, hogy újabb mentát, vagy még cukrot ad a főzethez, hiszen a legtökéletesebb teával szeretné megörvendeztetni vendégeit. Türelmesen illik várni a végeredményre, amit ismét két kannából csorgatva önt a poharakba.
A korona a teázás végén az aromásabb fűszerekkel készült italok kínálása lesz. Menta helyett majoranna, bazsalikom, narancsvirág kerül a kancsókba.

Teázz, akár a marokkóiak!

Teaszertartás keleti hangulatban






A mentatea étvágyjavító, nyugtató, fertőtlenítő hatású, oldja a rekedtséget, csillapítja a torokfájást, kellemes szájízt ad, és frissítő közérzetet teremt.

A mentakivonatból (gyógynövényboltban kapható), ha 1-2 cseppet kockacukorra cseppentünk és elszopogatjuk, azonnal megszűnik az orrdugulásunk. 





Te is megteremtheted az igazi misztikus hangulatot, sőt megkóstolhatod a Marokkóban olyan népszerű italt is, kövesd tippjeinket!

1. Környezet
Tegyél a földre párnákat, arra üljetek, a gyönyörű fém asztal helyett tálca is megteszi. Színes égőkkel varázsolj sejtelmes hangulatot, ehhez legjobban a narancsszínű és a piros izzók illenek! Piros apró mécsestartókban gyújtsál mécseseket!Füstölőre most nem lesz szükséged, hiszen a tea illata mindent betölt majd! Gondoskodj ide illő zenéről is!

2. Alapanyagok
Szükséged lesz zöld tea fűre, ezt könnyen beszerezheted herbáriákban, keleti fűszereket árusító üzletekben, vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban. Ezúttal felejtsd el a filteres variációt! Friss mentát nagyobb zöldségboltokban, bevásárlóközpontokban találhatsz. A legmegfelelőbb a már levágott és adagokba csomagolt zöld száras menta. Válassz barnacukrot! Ne nagy bögréket készíts, elegendő lesz csak 1-2 decis pohárka.

3. A szertartás
A fentebb leírt módszer egyszerűsített változatában elégedj meg egy kannával, de kövesd pontosan a sorrendet! A mentatea rendkívül frissítő, jóízű ital, ne csak egy alkalommal kortyold!


Tudtad?

•  A marokkóiak a mekhes-i mentát értékelik a legtöbbre, azt tartják, hogy az egyenesen a hetedik paradicsomból került le a földre.












Mintha Marokkóban lenne.

Készítsen sáfrányos csirkét a Marokkói Uncle Ben’s mártással, és érezze otthonában az arab konyha ízeit.

Fennséges gyümölcsös mártás zamatos sárgabarackkal, mazsolával egy csipetnyi sáfránnyal, korianderrel.




Kíváncsi más világokra is?

Akkor nézzen vissza hozzánk újra és újra, hiszen az
Uncle Ben’s pár hónapon keresztül testközelbe hozza a világ legérdekesebb tájait és ízeit.
 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top