nlc.hu
Aktuális
Segítek világra hozni a kisbabádat!

Segítek világra hozni a kisbabádat!

Dúla, dúla, dúla… – dúdolom magamban. Mennyi lágy ringatás, vigasztalás rejlik ebben a görög szóban! Magyarul segítõ asszonytársat jelent.

Azt a valakit, aki a kismamának érzelmi és fizikai támogatást nyújt a fogantatás pillanatától a gyermekágyig. Lehet ez a család egyik nőtagja, egy tapasztalt barátnő, de felkérhetünk a szüléskísérésre önkéntes segítőt is. Utóbbiakat ma már tanfolyamokon képzik…


„Hajnali háromkor mentünk be a kórházba, miután elfolyt a magzatvíz, és megindultak a fájások. Egy árva lelket se találtunk, csak fél óra elteltével sikerült álmából felráznunk egy orvost. Kiabált, hogy mit képzelünk mi, a legszebb álmából zavartuk fel, majd felparancsolt egy ágyra, és durván megvizsgált. Feljajdultam, mire belehajolt az arcomba, és azt sziszegte: „Ez fáj? Mi lesz még ezután!” Ez a mondat csengett a fülemben még akkor is, amikor órák óta vajúdtam magamra hagyatva a szülőszobán. Iszonyú fájdalmaim voltak, de senki nem segített…”







Stampf Krisztina
Itt tartott a történetében Stampf Krisztina, amikor elcsuklott a hangja. És vele könnyeztünk mi is, akik hallgattuk. A saját szülésünkre gondoltunk. Arra a pillanatra, amikor életet adtunk, és amelynek a világon a legszebbnek, a legfelemelőbbnek kellett volna lennie. Mi hiányzott akkor? Talán valaki, aki csak úgy fogja a kezünket. Aki mindent tud, akinek a tapasztalataiban megbízunk, és aki időnként megerősít bennünket egy-egy öntudatlan döntésben. Egy segítő asszonytárs. Úgy hívják: dúla.


Miért akarok dúla lenni?

Mindez egy dúlaképző tanfolyamon történt, amelyet az Élet-kör Életvezetési Tanácsadó és Képzési Központ az Országos Bábaképző Intézettel karöltve szervezett. Tíz nő volt jelen, köztük lányok és már szült asszonyok. A tréningnek ebben a háromnapos, bevezető részében elsősorban önvizsgálatot tartottunk: miért is szeretnénk másoknak segíteni abban, hogy gyermeküket biztonságban, önmagukkal harmóniában hozhassák a világra.

Kriszta elmondta, hogy azoknak a tizenöt évvel ezelőtt átszorongott óráknak a nyomai a mai napig felismerhetők a kislányán. Ha ő meggyógyul attól, hogy ebben az elfogadó női közösségben kibeszélheti magából a fájdalmát, az talán mindkettőjükön segít. Azt is szeretné, ha az ő városában, Nagykanizsán is tisztában lennének azzal: nem muszáj magányosan, kiszolgáltatva szülni. Kísérővel is lehet! Ő jógaoktatóként kismamajógát is tart, de a szülés csodája nélkül nem teljes a kép. Reméli, jó segítő válik majd belőle.

Salamin Ági volt az egyetlen kismama köztünk.

– Már csak azért megérte eljönnöm – vallotta be –, hogy szert tegyek a számomra legrokonszenvesebb dúlára az előadók közül. Pontosan az ő érzékenységére, csendes figyelmére van szükségem. Három lányt szültem eddig, a negyedik gyermekemet végre szeretném háborítatlanul, a saját ritmusomban világra hozni. A kísérőmtől azt várom, hogy segítsen ebben. Miért akarok magam is dúla lenni? Jelen voltam a húgom szülésénél, és ott döbbentem rá, hogy én eddig csak a dolog egyik felével voltam tisztában. Azt, hogyan bukkan elő véresen, loncsosan a baba koponyája, nem láthattam. Lenyűgöző az a pillanat. Az unokahúgomhoz azóta is spirituális kapcsolat fűz, én voltam az első, akit megpillantott ezen a világon.







Tuska Éviből nem volt könnyű kihúznom, miért érdekli annyira ez a szokatlan foglalkozás. Aztán lassan-lassan kiderült, hogy ez az öntudatra ébredés egyik lépcsője számára. Idáig otthon volt a három gyermekével, csak nemrégiben kezdett el egy óvodában dolgozni. Úgy érzi, egyre sürgetőbbé válik benne az igény, hogy átadhassa a szülései kapcsán szerzett tapasztalatait a nőknek. Szeretné, ha lenne a falujában, Karancsalján legalább egyvalaki, akihez az asszonyok nehéz perceikben bizalommal fordulhatnak. Csak egy dologtól fél: a közeli kórházban nem fogadják majd szívesen. Ő meg nem épp a bátorságáról ismert…


Kórházba is hívhatsz!







Haas György pszichoterapeuta
– Ez egyelőre nekünk is gondot okoz – fűzte hozzá Haas György pszichoterapeuta, dúla, a tréning egyik vezetője. – A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a szülő nőnek joga van egy nagykorú kísérőhöz. Ez általában az apa. De nem tiltja, hogy egy másik személy is jelen legyen a gyermek világrajövetelénél. Tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy sok orvos mindenkit, édesanyát, húgot, barátnőt, szívesebben lát, mint egy képzett kísérőt. Talán attól fél, hogy zavarná a kompetenciáját. Pedig azoknak a szülészorvosoknak a többsége, akik már működtek együtt velünk, elismerik: a dúla olyan szegmensét látja el a szülő nő körüli teendőknek, amelyre nekik sem idejük, sem energiájuk nincsen. Érzelmileg támogatja a kismamát, biztosítja a komfortérzetét, így elősegíti a szülés komplikációk nélküli lefolyását. Az érzelmi támogatásnak ezt a pozitív hatását nemzetközi kutatások is alátámasztják. A mozgalom a nyolcvanas években indult Észak-Amerikából, és a kilencvenes évek óta Magyarországon is jelen van. Igaz, nálunk kezdetben csak otthonszüléseknél segédkeztek dúlák, de azóta már képzik őket, és gyakran ott vannak a kórházi ellátásban is. Cirka százötven önkéntes segítő működik az országban, ez egyelőre úgy tűnik, elég. Persze nem tudhatjuk, hány kismamában merül fel az ötlet, de sajnos, a kórházakban gyakran lebeszélik őket róla.

Gyuriról tudni kell, hogy ő az első (man)dúlák, azaz férfi dúlák egyike. A korábbi tanfolyamok egyikén találkozott egy harmadik gyermekét váró édesanyával, aki először kirohant ellene, mondván, mi keresnivalója van egy férfinak a női misztériumok közelében. A háromnapos képzés folyamán azonban olyan lelki közösség jött létre közöttük, hogy a kismama őt kérte fel kísérőnek a szüléséhez. Nem idegen férfiként volt jelen. Inkább mint valami testvér vagy szerető apa. Olyan társ, aki olykor fizikailag is meg tudta támasztani a vajúdó asszonyt. Ezek a pillanatok mélyen bevésődnek a segítők emlékezetébe, ahogyan nem ritkán a vajúdó körmei is nyomot hagynak maguk után. S ez mégse úgy fáj akkor – magyarázta a dúla.


Mit rejt a dúla batyuja?







Békés Emőke, pszichopedagógus, dúla
Békés Emőke, pszichopedagógus, dúla, a harmadik nap végén hirtelen búcsút vett tőlünk. Kórházi szüléshez hívták. Másnap beszéltem vele telefonon.

– Iszonyú fáradt vagyok – vallotta be. – Egész éjjel tartottam az anyukát, masszíroztam a derekát, borogattam a hasát, de megérte. Egészségesen világra jött a baba… Van, aki nem kéri, hogy segítsek, csak maradjak mindig a szobában. Máskor az apuka szorul támogatásra. Múltkor is látom, hogy a kispapa nem találja a helyét, toporog, ideges. Ez nem tesz jót a mamának sem. Fogtam a színes kendőimet, ilyeneket mindig hordok magamnál, és leborítottam a kórházi készülékeket. Az apuka szemlátomást megnyugodott ettől, és végre leült. Van még a batyumban teamécses, amely meghitté varázsolja a kórházi környezetet, esetleg képek, amelyek a mama otthonát idézik fel, megnyugtató zenék, szívószál az itatáshoz, szőlőcukor, csokoládé és sok-sok szendvics az apukának is, ha elhúzódna a szülés.

Emőke szerint a dúlának a kórházban egészen más feladata van, mint az otthonszüléseknél. Míg utóbbi esetben a bába keze alá dolgozik, egy egészségügyi intézményben ez nem dolga. Itt csupán a szülő nő komfortérzetét teremti meg, és őrzi azt a burkot, amely a szülés alatt a vajúdó nőt és az apukát körbeveszi.





Emőke a Nők Lapja Cafen válaszol a hozzá fordulók levelére! Ha kérdésed van, írj neki a dula@sanomabp.hu címre!


Ezenkívül ismer egy csomó testhelyzetet, amelyek enyhíthetik a fájdalmat, illóolajokat, amelyekkel a keresztcsontot masszírozza, és így tovább. De tudnia kell, hogy önmagában az a tény, hogy jelen van, nem teremti meg a harmóniát. Az csak abban az esetben jön létre, ha közte és a kórházi személyzet között működik az összhang. De erről majd a képzés következő szakaszában hallunk.

(További információért látogassatok el a www.gyermekaldas.hu honlapra!)





Még több az e heti Nők Lapjából:





• Ég veled, kombidressz! »
• Szelíd és laktat: krémleves »
• Dolhai Attila: „Szerelmes dalokat énekelek neked!” »
• „Miért jársz iskolába? Otthon a helyed!” »
• Gyógyító energiák hazánkban »
• Rokokó csoportszex »
• Segítség hiperaktív gyerekeknek  » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top