nlc.hu
Gasztro
A dögös mákos

A dögös mákos

A mák nem tûri a középutat: vagy rajongunk érte, vagy ki nem állhatjuk. Az utóbbi csoportba tartozóktól most kis türelmet kérünk, az elõbbieknek pedig van néhány – pontosan három – jó hírünk. (Jó hír = jó recept.)





A mákos guba bizonyos tájegységeken és bizonyos családokban karácsonyi étel, másutt úgy gondolják, dehogy várnak ők az évnek arra az egyetlen egy napjára! Talán az ő kedvükért kapható most már a nagyobb üzletekben úgynevezett gubakifli, ami megkönnyíti ennek az amúgy sem túl bonyolult ételnek az elkészítését.

A marcipános mákos süti elkészítőinek figyelmét nemcsak a kalóriákra kell felhívni, de arra is, hogy ne a szülinapi tortáról megmaradt marcipánmaci figuráját tekintsék alapanyagnak, hanem boltokban kapható, fehér és friss nyersanyaggal dolgozzanak, azt reszeljék le.

Az őzgerincben készíthető máktorta egyetlen nehézségét a zselatin okozhatja, de aki egyszer megtanul bánni vele, az ezt a tudást még sok sütemény és édesség megalkotásakor kamatoztathatja.

A mák amúgy valóságos kultúrtörténeti sajátosság, és bár Hippokratész már több helyen megemlékezett róla, ma szinte hungarikumnak tekinthető.






Marcipános mákos süti


Hozzávalók: 6 dkg margarin, 22 dkg cukor, 2 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg marcipán, 1 ek. citromlé, 6 ek. tej 15 dkg mák, 22 dkg liszt, fél csomag sütőpor; a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt.







A margarint a cukorral és az egész tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lereszelt marcipánt, a citromlevet, a tejet és a mákot. Legvégül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.


 


 


 


 












 





















További két zseniális mákos receptet (Mákos guba, Mennyei máktorta) találhattok a Nők Lapja október 31-én megjelenő, 44-es számában.






Még több az e heti Nők Lapjából:





• Az én filmem, az én életem »
• A világ leghíresebb parfüm-kreátora » 
• Ítélkezős világ »
• Molnár Piroska szerelemről, elmúlásról, játékról »
• Stahl Judit az anya, a szakácsnő, az üzletasszony »
• Mikor mivel inhaláljunk? » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top