A marcipános mákos süti elkészítőinek figyelmét nemcsak a kalóriákra kell felhívni, de arra is, hogy ne a szülinapi tortáról megmaradt marcipánmaci figuráját tekintsék alapanyagnak, hanem boltokban kapható, fehér és friss nyersanyaggal dolgozzanak, azt reszeljék le.
Az őzgerincben készíthető máktorta egyetlen nehézségét a zselatin okozhatja, de aki egyszer megtanul bánni vele, az ezt a tudást még sok sütemény és édesség megalkotásakor kamatoztathatja.
A mák amúgy valóságos kultúrtörténeti sajátosság, és bár Hippokratész már több helyen megemlékezett róla, ma szinte hungarikumnak tekinthető.
Marcipános mákos süti Hozzávalók: 6 dkg margarin, 22 dkg cukor, 2 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg marcipán, 1 ek. citromlé, 6 ek. tej 15 dkg mák, 22 dkg liszt, fél csomag sütőpor; a tepsi kikenéséhez: vaj, liszt. A margarint a cukorral és az egész tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lereszelt marcipánt, a citromlevet, a tejet és a mákot. Legvégül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és 160 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. |
További két zseniális mákos receptet (Mákos guba, Mennyei máktorta) találhattok a Nők Lapja október 31-én megjelenő, 44-es számában.