nlc.hu
Utazás
Nem csak a rizs!

Nem csak a rizs!

Kétségtelen, hogy a kínai konyha nem létezik rizs nélkül. De már azt is jól tudjuk, hogy a távoli, hatalmas ország gasztronómiája sokkal, de sokkal izgalmasabb, mint egy tál fehér rizs.





Amit ráadásul pálcikával kell megenni…

Amióta Magyarországon is egymás után nyílnak a különböző kínai éttermek, büfék, azóta egyre többen szereznek élményeket a sokszínű kínai konyha ízeiből.

A jól ismert ételek mellett azonban még számos különlegességet tartogatnak a kínai étlapok.

A hatalmas országban nyolcféle jellemző gasztronómiai vonulat él, mindegyik másfajta alapanyagokkal és ízvilággal „dolgozik”.

1. Santongi konyha.
A főbb alapanyagok a búza, a köles, a cirok, a földimogyoró, a kukorica és a szójabab. Ízvilágát a hagyma és a fokhagyma határozza meg. Leghíresebb fogások: bő olajban sütött hal édes mártásban, párolt kagyló.





2. Szecsuani konyha.

Az erősen fűszerezett, talán csípős étkek a Szecsuáni-medencéből származnak, ahol jó öntözéssel rizst, búzát, repcemagot, kukoricát és bambuszrügyet termesztenek. A terület nevezetes fűszere a szecsuáni bors. Különleges fogások: Kungbao csirke, Halaromájú sertés, párolt cápauszony.

3. Csiangszu konyha.
A Jangce deltavidékén bőven terem a búza és a rizs. A sok folyóban pedig rengeteg hal és tengeri puhatestű él. Ennek a vidéknek egy különleges főzési eljárást köszönhetünk. Hungshao, vagyis vöröspárolás, ami azt jelenti, hogy az alapanyagokat – elsősorban baromfit és halat lassan, sűrű, sötét szójamártás és rizsbor fűszeres keverékében főzik.

4. Csejiang konyha.
Nevezetes fogásai: Longjing tea ízű rák és a szihu savanyú hal.

5. Kuangtoni konyha. A legharmonikusabb ízvilág Kínában. A harmóniát a különböző ízek megfelelő mértékű elegyítésével érik el, friss alapanyagokat használva.

6. Hunani konyha.
A két legfontosabb íz az erős és a savanyú erős. Különleges fogásai: jégcukor, Xiang Lótusz, piros, gőzölt cápauszony.

7. Fujian konyha. Jellemző fogások a kevergetve sütött csirke mange –tout-val, és a szárazra pirított hal.

8. Anhui konyha.
Jellemző fogások a hulu kacsa és a Fuliji sütött csirke.




A kínai konyháról szólva sokaknak hátborzongató ételek is eszükbe jutnak. Tény, hogy náluk ma is különleges csemegének számít a majomagyvelő és az élve sütött csirke, ráadásul a kutyahús ugyanúgy szerepel az étlapon, ahogy nálunk mondjuk a békacomb.

Akik kedvelik az ízek kavalkádját, azoknak a kínai konyha sok örömet okoz. Jellemzően az ételek kockákra vágva kerülnek az asztalra, és különféle szószokba mártva nyerik el végső aromájukat. Kanalat szinte csak a tálaláshoz használnak, egyébként mindent – még a levest is – evőpálcikával esznek. A fő fogás a rizs, amit úgy készítenek el, hogy a rizsszemek nem pergősen szétválnak, hanem ragacsos gombócként összetapadnak, így lehet könnyen a pálcikával megemelni. A rizs mellett a tészta szerepel még legtöbbször az étlapokon, ezt leginkább levesben sűrűre főzve, vagy valamilyen pikáns mártással tálalják.

A kínai konyha sokszínűségéről ékesen szól az a régi monda, amely szerint a császár, ha egy évben kétszer kénytelen volt ugyanazt az ételt enni, levágatta a szakácsa kezét. A kínai konyha a lehető legtöbb alapanyag mesteri ötvözésén alapul.

Tudtad?
•  Az egyik legismertebb kínai étel a pekingi kacsa, amelyet autentikusan, körtefa lángján kell sütni és kézzel kell enni.
• Állítólag a híres olasz pasta is Kínából származik, Marco Polo vitte magával kalandos utazásairól.













Mintha Kínában lenne.

A kínai konyha ízei mára a világ majd’ minden szegletébe eljutottak. A siker titka az édes és a savanyú ízek bátor kombinációja. Az Uncle Ben’s elhatározta, hogy még ellenállhatatlanabbá teszi a kínai konyhát, és megalkotta az édes-savanyú mártást, ropogós zöldségekkel és extra nagy adag ananásszal.


Készítsen édes-savanyú csirkét ma estére aromás basmati rizzsel, csakúgy, mint ahogy a kínaiak szokták nap mint nap.

 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top