nlc.hu
Nyereményjátékok
Zsírégetõ táplálékok

Zsírégetõ táplálékok

Ismeretlen ismerősként tekintünk rájuk, mégsem tudunk róluk sokat. A fogyni vágyók nagy részét egyszer-kétszer már elcsábították, mégsem rendelkezünk megbízható információval hatékony alkalmazásukkal kapcsolatban. Az ígéret valóban kecsegtető: lefogyni könnyen, gyorsan, jelentős erőfeszítés nélkül. Nézzünk hármat a leggyakrabban bevetett “zsírégető” táplálékok közül.






Ananász
A krónikák tanúbizonysága szerint a broméliafélék családjába sorolható ananász európai meghonosítását Kolumbusznak köszönhetjük, aki kalandozásai során, az 1400-as évek végén ajándékozott meg minket a mutatós és lédús finomsággal.

Tévhit: hogy a gyümölcs friss húsában megtalálható hatóanyag a bromelin enzim, zsírégető hatással rendelkezik, azonban annál értékesebb fehérjebontó képessége. Magas rosttartalma miatt az ananászt – tévesen – negatív kalóriaként is említik, feltételezve, hogy szervezetünk a szívós rostokkal vívott küzdelem során több energiát használ fel, mint az ízletes növényből származó kalóriamennyiség.

Valóság: Ha azonnali karcsúsodással nem is jár, az ananász fogyasztásának számos előnye van. A már említett rostok jótékonyan befolyásolják a bélrendszer működését, és a vér koleszterin szintjét, ezáltal jó eredménnyel vethetők be számos civilizációs betegség, pl. érelmeszesedés, szorulásos panaszok és egyes daganatos betegségek megelőzésében. Emellett az ananász számos vitaminban (pl. C-vitamin, folsav) és ásványi anyagban (pl. kálium, magnézium) is bővelkedik.



Zöld tea
A teafogyasztás kb. az 1500-as években hódította meg Európát és pillanatok alatt a kultúra szerves részévé vált. Hogy mitől lesz zöld a zöld tea? Elsősorban attól a speciális gőzölési folyamattól, amely megakadályozza a levelek erjedését, ezáltal alakul ki a tea jellegzetes aromája.

Tévhit: Téves a zöld tea zsírégető, anyagcsere fokozó hatásával kapcsolatos hiedelem, azonban a többi teaféléhez hasonlóan itt is számos előnyös élettani tényezővel számolhatunk.

Valóság: A legfontosabb az antioxidáns, vagyis sejtvédő hatással rendelkező polifenol vegyületek jótékony hatása. Ezek a biológiailag aktív hatóanyagok a szervezet belső anyagcsere folyamatai során, valamint egyes külső tényezők (pl. napsugárzás, légszennyezés) nyomán keletkező szövetkárosító szabad gyökök semlegesítésével védenek számos civilizációs ártalommal szemben.



Grapefruit
Az 1750-es években felfedezett, ázsiai ősökre (pummelo és narancs) visszavezethető jellegzetesen fanyar, kesernyés ízű, lédús gyümölcs, melyet a legfiatalabb citrusféleként tartanak számon. Nevét (tükörfordításban: “szőlő gyümölcs”) arról kapta, hogy termése a fán szőlőfürtre emlékeztető alakzatban nő.

Tévhit: A hazai elnevezés szerinti citrancsot – hasonlóan a fent említett élelmiszerekhez – egyes források zsírégetőként, negatív kalóriaként tartják számon.

Valóság: Bár ettől önmagában lefogyni nem fogunk, a grapefruit számos értékes anyagot tartogat szervezetünk számára. Magas víz és szerves savtartalma felelős frissítő hatásáért, a kellemes fanyar aroma kialakításában pedig a cukrok és savak mellett illóolajok, keserű anyagok is részt vesznek. Mindezeken felül az ananászhoz hasonlóan rostokat, az immunrendszer egészséges működését támogató C vitamint, valamint a szívet védő káliumot és magnéziumot tartalmaz. A rózsaszín húsú grapefruit kellemes színét egy értékes antioxidáns hatású színanyag, a likopin alakítja ki. A grapefruit mag olajának baktérium és gombaölő (ún. antibakteriális és antimikotikus) hatást tulajdonítanak. Éppen ezért kedvelt eleme a különféle aromaterápiás kezeléseknek is.
Sajnos a testtömeg eredményes és tartós karbantartásának egyedül üdvözítő csodaszere nem létezik. A gondosan és vegyesen összeállított étrend és az edzettségi állapothoz igazodó kitartó mozgás biztosan megteszi hatását.

Gyere és olvass további izgalmas cikkeket a Nestlé Életmód Központban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top