nlc.hu
Aktuális
Éva néni, a tinnyei pótnagymama

Éva néni, a tinnyei pótnagymama

Mikor megérkeznek, kapnak uzsonnát, van kézmûves foglalkozás, és játszanak a kertben. De a legnagyobb öröm számukra, amikor megyünk valahova! Egy kis pénzzel még a Balatonra is eljuthatnának...

A fővárostól csupán harmincegy kilométerre lévő szép fekvésű falu, Tinnye lehetne akár az Őrségben is. Nyugodt, rendezett házak, s az, hogy húsz percre van az ország központja, messze nem látszik.

– A kacsáknál jobbra, onnan a kutyák elvezetik a házhoz! – ezt az eligazítást kapom a falu határában, úgy látszik, itt mindenki ismeri Dr. Milákné, Éva nénit.

Nagy, kopár udvarra érkezünk, de a ház élettel teli. Tizenkét gyerek szorgoskodik lelkesen: adventi koszorút készítenek, két idősebb lány segít a kisebbeknek, közben az iskola a téma. Halk szóval, kedvességével segíti őket a házigazda.







– Hetedik éve foglalkozom gyermekekkel – meséli Éva néni. – Hetente egyszer jönnek össze nálam óvodástól hetedikesig mindenféle korú. Mindenki előtt nyitva az ajtó, hozzák a barátaikat, a testvéreiket, ma is van itt egy új fiú. Mikor megérkeznek, kapnak uzsonnát, van kézműves foglalkozás, és játszanak a kertben. De a legnagyobb öröm számukra, amikor megyünk valahova! Nélkülem sajnos, nem jutnának el a Csodák Palotájába, a Meteorológia Múzeumba, egyetlen kiállításra sem, ahogyan almát szedni sem.





Amire szükség lenne:

– Játékok
– Pingpongasztal
– Kosárállvány
– Nyaraláshoz olcsón bérelhető ház a Balaton partján

Éva néni igazi pótnagymama, aki élménybe csomagolt ismereteket ad a gyerekeknek, kitágítja látóterüket, közösséget kovácsol. Önkéntes munka ez, saját pénzét fordítja a szakkör alapanyagaira és az utazásokra, hétről hétre. Éva néni szerint ennél nincs is természetesebb.

– Egyedül az útiköltség és a belépőjegy árát mondom meg előre, de azt is elviszem, aki nem hoz pénzt. Ma szinte minden gyerek hátrányos helyzetű, származásra és anyagi helyzetre való tekintet nélkül: az ismereteket a tévéből veszik, kevés az élmény, és kevés figyelem jut rájuk. Nagyon szeretem a gyerekeket, ez ilyen egyszerű. Ha úgy hozná a sors, a pályázati pénzből a kertben árválkodó két labda mellé pingpongasztalt és egy kosárállványt vennénk. De legfőbb vágyam nyaralni vinni a csapatot Tihanyba, a gyerekek többsége még sosem látta a Balatont!


Ha szeretnél nekik segíteni, szavazzatok rájuk itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top