nlc.hu
Aktuális
Kisfástanyán kalandparkról álmodnak

Kisfástanyán kalandparkról álmodnak

– Játszóteret, pontosabban kalandparkot tervezünk ide – lelkesedik Jenei Zsigmondné. – Rönkvárat, kilátót, lengõhintát, csúszdát építenénk a dombtetõn az apróságoknak.

– Tornázni szeretünk és futkározni! – így „Tulipán”.

– Azt is megtanuljuk, milyen dolgokat lehet csinálni négy lábon! – vág közbe „Labda”.

– Mármint négykézláb? – kérdezzük a „Labda” jelű kisfiút a Tiszalök melletti Kisfástanya óvodájában.

– Az udvaron játszunk, labdázunk, csúszdázunk, van mászóka, gumihinta… – magyarázza „Körte”, hogy miért jó ovisnak lenni Kisfástanyán. Kicsi a falu, a gyerekek itt mindannyian rokonok vagy szomszédok. A plafonon falevéldíszek, a falakon rajzok. Csillogó szemű kis gazdáik percek alatt szívükbe zárnak mindenkit. Huszonöten százfelé szaladnak, hogy megmutassák birodalmukat. A mászókára mindenképp velük kell tartani.

Pályázhatott volna más, „hasznosabb” eszközre is a Kerekerdő óvoda Julika nénije, de Fanni, Fruzsi, Tomi és a többiek akkor a legboldogabbak, ha a szabadban lehetnek. Az ablakból rálátni a dombtetőre. A szabályosan sorakozó fák között ma még csak az avart lehet rugdosni, igaz, ez is csuda jó móka.







– Játszóteret, pontosabban kalandparkot tervezünk ide – lelkesedik Jenei Zsigmondné. – Rönkvárat, kilátót, lengőhintát, csúszdát építenénk a dombtetőn az apróságoknak. A fák közt kötéllabirintust, kötéllétrákat, kapaszkodókat, nyújtókat helyeznénk el. Lenne erdei tornapálya is a nagyobbaknak és szalonnasütő, padok, virágzó cserjék, rendezett, szép környezet a felnőtteknek.

Az óvó nénik amolyan „néptanítók” errefelé. Szavukra még hallgatnak az emberek, ők pedig tele vannak ötletekkel.




Amire szükség lenne:

– Fa és kötélanyag
– Szögek
– Festékek, fakezelő szerek
– Hinta, mászóka, csúszda
– Padok, szalonnasütő


– Igyekszünk minél több élményt nyújtani, kirándulásokra, színházba, erdei óvodába visszük a kicsiket. Bár nekik még itt, így kerek a világ, egyszer kikerülnek ebből a védett, zárt közösségből. A kalandpark abban is segítene, hogy felszabadultan vegyék az akadályokat. A nagyobbak iskola után játszhatnának itt. És talán a felnőttek is eljönnének. Beszélgetnének, összekovácsolódna a közösség, együtt lehetne a falu apraja-nagyja. Sok a fiatal nagycsalád, de az állandó ingázás, a munkanélküliség fásulttá tette a szülőket. A gyerekeken keresztül talán sikerülne őket megmozdítani.


Ha szeretnél nekik segíteni, szavazzatok rájuk itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top