nlc.hu
Egyéb
Tejszínhab régen és most

Tejszínhab régen és most

Mindennapos, megszokott dolog életünkben a tejszínhab. Egy kis krémes élvezet. Kérjük a kávézóban, kifújjuk a flakonból, de szinte sosem gondolunk arra, hogy magunk készítsük. Nem véletlenül.





A hab fizikája

A tejszínhab nem más, mint levegővel töltött tejszínbuborékok sokasága, amelyeknek falát a fehérjék erősítik. A levegő a gyors, szapora keverés, verés során jut a tejbe, akár kézzel, akár géppel készítjük. A védelem tartóssága, a buborék fennmaradása erősen függ az alapanyag tulajdonságaitól. Minél jobb minőségű alapanyagot használunk, annál tartósabb lesz a tejszínhabunk.

A nagyi tejszínhab trükkjei

Mindenki tudja, hogy jó tejszínhabot nehéz készíteni. Legegyszerűbb valamilyen konyhai robotgéppel felverni a tejszínt, de nem árt betartani néhány nagyanyáink által már tudott szabályt.

•  Nehezebb, tovább tart felverni, de sokkal tartósabb lesz a habunk, ha     felforralt, majd lehűtött tejszínből készítjük el. 
•  A cukor nélkül felvert tejszínhab tartósabb, mint a cukrozott. Ha mindenképpen cukrot szeretnénk tenni a tejszínhabba, azt ne a tejszínhez adagoljuk, hanem már a félkemény habhoz adjuk hozzá.
• Gyorsabban és keményebbre verhető fel a tejszín, ha használat előtt egy pár órára a hűtőbe tesszük és lehűtjük a tálat és a tejszínt is.


Flakonos tejszínhabok

A fentiekből talán kiderül, hogy a legtöbben miért nem magunk készítjük a tejszínhabot. Időigényes és macerás. Már-már nosztalgiával gondolunk vissza azokra az időkre, amikor minden háztartás elengedhetetlen eszköze volt a rózsaszínre vagy zöldre fújt műanyag fejű, fémtestű habszifon. Sokkal egyszerűbb már használatra kész, flakonba zárt tejszínhabot vásárolni, ami bármikor előkapható otthon.

Talán kevesen tudják, de sajnos nem minden tejszínhab spray egyforma. Sok olcsóbb kategóriájú flakonos hab valójában igen kevés tejszínt tartalmaz, vagy egyáltalán nem tartalmaz tejszínt. A tejzsírt ilyenkor növényi zsírokkal helyettesítik. Így ha tejszínhabra vágysz, vásárláskor érdemes megnézni a flakonok hátoldalán a szöveget.





A Completa tejszínhab spray 30% zsírtartalmú tejszínből készül, finom, krémes íze és hosszan tartó, formáját megőrző állaga a házilag készült tejszínhabot idézi. Kiválóan alkalmas különböző kávéféleségek krémesítésére és díszítésére is. Az ünnepek alatt kicsit több időnk van arra, hogy a megszokott feketét néhány egyszerű trükkel feldobjuk. Erre a gyors és praktikus megoldás a Completa tejszínhab spray. Díszítsük fahéjjal, 1-2 kávészemmel vagy kakaóval, de akár vékonyra vágott mandula-szeletkékkel is. Látványos és az íze is fenséges.


Próbáld ki Te is, és kápráztasd el vendégeidet egy Completa tejszínhabos kávé-költeménnyel!
A receptekért kattints ide. »







Játssz velünk a Completa nyereményjátékán, ahol Completa ajándékcsomagot és Senseo kávéfőzőt nyerhetsz! 
  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top