Az alkohol útja
Az alkohol, miután bekerült a szervezetünkbe, a vékonybélen és a gyomron keresztül szívódik fel. A folyamatot jelentősen lelassítja, ha étel is van a gyomrunkban ezért hat az alkohol sokkal erősebben, ha éhgyomorra iszunk! A gyomorból az alkohol a vérünkbe kerül, amely körbeviszi az egész testünkön odaszállítja az agyunkhoz, az izmainkhoz és egyéb szöveteinkhez. Maga a szállítás egyébként nagyon gyorsan, alig néhány perc alatt lezajlik, ekkor kezdjük érezni az alkohol kellemes hatását
Szervezetünk nem képes elraktározni az alkoholt, ezért meg kell szabadulnia tőle ezt kilencven százalékban a májon keresztül teszi. A máj az alkoholt első körben acetaldehiddé alakítja, amely egy erősen mérgező anyag. Ezt acetáttá bontja tovább, amely viszont teljesen ártalmatlan, és a mellékhelyiségben meg is tudunk tőle szabadulni
A megivott alkohol tíz százaléka egyéb módon hagyja el szervezetünket: egyrészt kilélegezzük (ettől lesz alkoholszagú a leheletünk), másrészt kiizzadjuk.
6 tanács, hogy csak szalonspiccesek legyünk 1. Lassítsunk azzal, hogy minden alkoholos ital után fogyasztunk egy alkoholmenteset is (ásványvizet, tonikot, kólát, de semmiképpen sem édes gyümölcsleveket)! A dolog egyáltalán nem ciki főleg, hogy a tonik pont ugyanúgy néz ki, mint a gin-tonik, és a kóla színe sem más rummal, mint anélkül
|
Az, hogy mennyire bírjuk az alkoholt, számos dologtól függ. Ilyen például a testsúlyunk: minél nagyobbak vagyunk, annál inkább eloszlik az alkohol a szervezetünkben, azaz annál többet tudunk inni. Aztán számít a nemünk is, ugyanis a férfiak többet tudnak inni, mint a nők ez egyébként nem hímsovinizmus, hanem biológiai tény A nők egyrészt általában kisebbek, mint a férfiak, másrészt a testükben kevesebb a víz és több a zsír. Az alkohol pedig lassabban bomlik le a zsírban Végül pedig fontos, hogy mennyi étel (sose igyunk éhgyomorra), illetve mennyi víz van bennünk! Ha ki vagyunk száradva, az alkoholnak sokkal erősebb lesz a hatása: ezért üt annyira egy feles nyáron vagy sportolás után.
Mi áll a hukk becsiccsentés hátterében?
Az alkohol nemes egyszerűséggel egyfajta kábítószer, amely lelassítja idegpályáink működését. Magyarul, minél többet iszunk, annál jobban tompít minket Szinte hallom az olvasók hitetlenkedését: de hát engem mindig felpörget egy jó ital! valóban, de csak egy ideig. Akkor is csak azért, mert az alkohol blokkolja az agynak azt a részét, amely a felelősségteljes viselkedést irányítja
Ha iszunk, a reakcióidőnk is megnő. Egy idő után mozgásunk koordinálatlanná válik, és csak nehezen tudunk megállni a lábunkon. Egyre nehezebben beszélünk, és még az is előfordulhat, hogy duplán kezdjük látni a körülöttünk levőket. Ha sokat iszunk, előfordulhat, hogy szélsőséges érzelmeket produkálunk például agresszívak leszünk, vagy elkezdünk sírni Ráadásul, mivel az ítélőképességünk ilyenkor nem a legjobb, olyan dolgokat vagyunk képesek megtenni, amilyeneket egyébként soha kezdve az asztalon táncolástól egészen addig, hogy egy vadidegennel töltjük az éjszakát. Ezek a dolgok az adott pillanatban mindig jó ötletnek tűnnek, másnap azonban már nem annyira
Mi az a másnaposság?
+ 3 tipp Szántó Tibortól, a Nők Lapja Cafe borpohárnok szakértőjétől 1. Egyetértek, hogy mindenképpen együnk a bulizós este előtt, de nem mindegy, hogy mit. A csirke vagy a hal nem szívja fel igazán az alkoholt. Ilyenkor rakjuk félre a fogyókúrát, és együnk zsíros ételeket! Egyik kollégám például úgy bírja az ötven-hatvan borból álló kóstolásokat, hogy közben szalonnázik. És sosem rúg be
|
Egy rettenetes érzés, amely az előző éjszakára emlékeztet a természet így figyelmeztet, hogy ezúttal túllőttünk a célon. A másnaposság legtipikusabb tünetei a kínzó fejfájás, erős szomjúság, levertség, rosszullét. Előfordulhat, hogy érzékenyek vagyunk az erős fényekre és a zajokra. A másnaposság egyébként nemcsak a megivott ital mennyiségétől, de az ital tisztaságától is függ. Egy angol orvosi lap szerint a legerősebb másnaposságot a brandy okozza, amelyet sorrendben követ a vörösbor, a rum, a whisky, a fehérbor, végül a gin és a vodka.
Tippek a másnaposság kezelésére
Igyunk annyi vizet lefekvés előtt, amennyit csak bírunk, és tegyünk egy kancsónyit az ágyunk mellé éjszakára!
Egy fejfájás-csillapító és egy gyomorsav-semlegesítő tabletta sokat tud segíteni másnap reggel
Az alkohol egyfajta depresszáns, ezért hasznos felpörgetni magunkat egy teával vagy egy kávéval (mivel azonban mindkettő kiszárít, folyamatosan igyuk azt a vizet!).
Az alkohol csökkenti a vércukorszintet, ezért amint képesek vagyunk rá együnk! Banán, müzli, tojás, pirítós mind parádés reggelik másnapra.
Soha, de soha ne igyunk rá a tegnap estére! A közérzetjavító hatás nagyon rövid ideig fog tartani, igazából csak meghosszabbítjuk saját szenvedésünket.