Amire figyelni kell:
Élesztős tészták készítésekor ügyelj arra, hogy az élesztőre öntött tej ne legyen túl forró, inkább csak langyos maradjon.
A tésztát ne gyúrd túl, ne legyen kemény, mert akkor sütés közben kiszárad.
A sütésre előkészített bejglit ne pihentesd tovább, csak addig, amíg megszárad rajta a tojás.
Mielőtt a bejglit sütőbe tennéd, szúrd át több helyen egy villával, hogy a képződő gőz ne repessze majd szét.
A gesztenyetöltelékhez a gesztenyemasszát lazítsd rummal, tejszínnel vagy puha margarinnal, és turbózd fel magozott meggyszemekkel vagy vörösborba áztatott aszalt szilvával.
A diós vagy mákos töltelékhez ízlés szerint tehetsz még apróra vágott cukrozott narancshéjat, mazsolát vagy kandírozott gyömbért, őrölt kardamomot, esetleg őrölt szerecsendiót. Locsolhatsz bele egy kevés rózsa- vagy narancsvirágvizet.
Tárolása: a bejgli hosszabb ideig eláll, ha fóliába csomagolod és a hűtőszekrénybe teszed.
Diós és mákos bejgli Hozzávalók 4 rúd bejgli tésztájához: A diós töltelékhez: 30 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 125 ml tej, 1 csomag vaníliás cukor, egy kupak rum. A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 1 narancs vagy 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 125 ml tej. A tésztát oszd 4 egyenlő részre, és lisztezett gyúródeszkán nyújtsd ki 3-4 mm-es magasságú téglalapokra. Kenj meg kettőt mákos és kettőt diós töltelékkel. A feltekerése előtt hajtsd be a tészta mindegyik oldalát egyujjnyira a töltelékre, majd tekerd fel, így a töltelék nem fog kifolyni belőle. Fektesd sütőpapírral bélelt tepsire, majd kend meg a bejglit tojássárgájával, és pihentesd a tésztát addig, amíg az rászárad, majd villával szurkáld meg több helyen. Ezután kend át a tojásfehérjével is, és tedd félre hűvös helyre addig, amíg rászárad. Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon kezdd el sütni. 10 perc után csökkentsd 180 fokra, és így süsd készre. Nagyjából 30-35 perc alatt elkészül. Ha a sütés vége felé túlzottan pirulna, akkor takard le alufóliával. Tipp: alternatív megoldás lehet a flódni |