Hozzávalók 6 személyre:
- 4 körte,
- 1 citrom leve,
- őrölt fahéj,
- őrölt gyömbér,
- 5 dl zsíros tej,
- 1 vaníliarúd,
- 10 dkg csokoládé,
- 4 tojássárgája,
- 6 dkg cukor,
- 15 dkg liszt,
- 30 dkg linzertészta,
- 5 dkg apróra vágott, tisztított mandula;
- a tetejére: őrölt fahéj, gyömbér vagy porcukor.
Elkészítés:
Megtisztítjuk és félbevágjuk a körtéket, magházukat kivájjuk, és párhuzamos bemetszéseket ejtünk a felső részükön. Tálba tesszük őket, meglocsoljuk a citromlével, hintünk rájuk fahéjat, gyömbért, majd óvatosan megforgatjuk őket a lében, és letakarva hűtőbe tesszük. A tejet a hosszában felhasított vaníliarúddal meg az apróra tördelt csokoládéval felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A tojássárgákat összekeverjük a cukorral, aztán apránként hozzákeverjük a lisztet. Óvatosan beleöntjük a forró tejet, miután eltávolítottuk belőle a vaníliát, és az egészet simára keverjük. Folyamatosan kevergetve a masszát, kislángon felforraljuk, majd sűrűre főzzük, aztán levesszük a tűzről, és kihűtjük. Közben 3 mm-esre nyújtjuk a tésztát, és sütőpapírral kibélelt, 18-20 cm átmérőjű, kerek tepsibe tesszük úgy, hogy az oldalát is lefedje. Beleöntjük a krémet, és héjával felfelé elrendezzük a tetején a jól lecsöpögtetett körteszeleteket, majd megszórjuk a mandulával. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük. Legalább 2 órát hűtjük, majd szeletekre vágva tálaljuk, ízlés szerint megszórva fahéjjal, gyömbérrel vagy porcukorral.
Idő: 1 óra 10 perc
Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma! | |
Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből! |