Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g marhahátszín
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 ek. vaj
- 250 g csirkemáj
- 200 g gomba
- 1 zsemle
- 1 tojás
- friss, vagy szárított majoránna
A mártáshoz:
- 1 ek. vaj
- 100 g sárgarépa
- 100 g fehérrépa
- 1 kis fej hagyma
- 1 marhahúsleves-kockából ½ liter leves
- 100 g paradicsompüré
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 g cukor
- 100 g liszt
- 100 g vörösboros szilvabefőtt
- ½ citrom leve
- 1 ek. mustár
- 1 babérlevél
- ½ csomag zeller zöldje
- só, bors
A hús elkészítése:
2 szeletre vágott hús közül az egyiket nagyobbra, a másikat kisebbre klopfoljuk.
A töltelékhez:
Finomra vágjuk a hagymát, és 1 kanál vajon üvegesre dinszteljük. Beletesszük a májat, a majoránnát meg a gombát, és sóval, borssal ízesítjük. A vízbe áztatott zsemlét kicsavarjuk, majd a tojásokkal és a májas-gombás masszával egybedolgozzuk. A tölteléket a kisebb hússzeletre vastagon felkenjük. A nagyobb szelet húst a tetejére tesszük, és széleit a kisebb hús alá hajtjuk.
Forró vajon a hús mindkét oldalát megsütjük. Majd marhahúslevessel lassan 25 perc alatt puhára pároljuk.
A mártás elkészítése:
1. A vajon megpirítjuk a karikára vágott zöldséget és hagymát, majd marhahúslevessel felengedjük.
2. Belekeverjük a paradicsompürét, a pépesre zúzott fokhagymát meg a cukrot, sóval ízesítjük, és addig főzzük lassú tűzön, amíg minden megpuhul.
3. Az egészet szitán átnyomkodjuk, liszttel behabarjuk, és a boros szilvabefőtt levével ízesítjük.
Tálalás:
1. A töltött húst felszeleteljük, és a mártással leöntjük.
2. Főtt burgonyával, párolt zöldséggel és szilvabefőttel tálaljuk.
3. Könnyű, száraz vörösbort kínálunk hozzá.
Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma! | |
Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből! |