nlc.hu
Szabadidő
100% nõstény projekt

100% nõstény projekt

Szeretnéd kihozni magadból a benned szunnyadó nõstényt? A 100% nõstény projekt keretében tánctanfolyamok indulnak Budapesten, a Darshan Udvarban. Az órák nyitottak, január folyamán te is bekapcsolódhatsz.





Névjegy: Ceglédi Alexandra

Táncos, táncoktató, a 100% nőstény (“Védett szellemi termék”) törzsi táncoktatási projekt alapítója.
A természeti népek női táncaival foglalkozik, ezen belül fekete-afrikai, orientális és hawaii táncokat („hula kahiko”) tanít Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában. Az EtnoRom együttes szólótáncosa és a Juju Live Act afro-etno formáció alapítója. 2000-től Alfred Sankoh Iseselével, a legendás Fela Kuti dobosával tart afrikaidob- és afrikaitánc-workshopokat.





A 100% nőstény projektről:

Úgy gondolom, minden nő 100%-os nőstény, függetlenül kortól, alkattól és attól, hogy egy afrikai faluban, Hawaii szigetén, Isztambulban vagy Budapesten él. A kérdés az, hogy „ragyogó” nőstényként éli-e mindennapjait.

Tapasztalataim szerint a természeti népek női igen, míg a civilizált Európa női – nem. A (túl)intellektualizált modern világ sok-sok szocializációs réteggel, természetellenes beidegződéssel fedi el a nőiség ősi lényegét, legyalulva annak nonverbális, mozgásbeli kifejeződési formáit. Ezeket a falakat szeretném meglazítani, lebontani azokkal a tradicionális női táncokkal (hastánc, afrikai táncok és hula-hula), amelyeket hosszú évek – évszázadok, évezredek – óta gyakorlok. E táncok a „természet erejével” formálják a női testet feszessé és nőiessé, ezenfelül pedig hatalmas pozitív szexuális és alkotóenergiával „bombázzák” egész lényünket. Hiszek abban, hogy hosszú távon ez az energia nyitottabbá, játékosabbá, „nőstényebbé” varázsolhatja a 21. századi nők mindennapjait.

Az órák fő célja az adott táncstílus mozdulatainak elsajátításán túl a táncban való kommunikáció és önkifejezés fejlesztése, vagyis hogy a „nőstény”-mozgások a jelentkezők egyéni táncának és mindennapi mozgásának szerves részévé váljanak. Élvezzék és érezzék a folyamatot, ahogy fokozatosan „hangszerré válik a test”, a mozdulat pedig eszközzé a szándék megfogalmazására.
Célom, hogy az eddig szunnyadó testrészek – csípő, medence, mell – idővel bátran, kreatívan, szabadon mozduljanak egy „fekete” vagy egy „keleti” ritmusra akár egy forró partin 2008 nyarán, akár otthon, a tükör előtt. Az órákon mindemellett az adott területek történeteibe, hitvilágába is betekintést nyerünk, mivel a természeti népeknél mindez elválaszthatatlanul összefonódik
a tánccal és a zenével.






Tanfolyamok

Afrikai tánc
Vissza a gyökerekhez, a „nősténység” bölcsőjéhez! Fekete-afrikai termékenységi, törzsi táncok a dobok dübörgő ritmusára, bevezető a soukous, makossa, valamint az afrobrazil felvonulási táncokba, afroparti, „afro trance”.

Tradicionális termékenységi mozgásokkal – egyes (gyökér-), kettes (szex-), hármas (köldök-) csakrák körüli izmok – pezsdítjük fel nőstényenergiáinkat, a természet erejével formáljuk a medencét, a combokat, a külső-belső tartást.
Teljes megújulás, energiabomba testnek és léleknek!
Időpont:
hétfő és szerda, 19–20.30, január 7-től.

Hawaii tánc
Hula-hula az ősi „hula kahiko” stílusban, amely a fehér ember letelepedése előtt alakult ki a Hawaii-szigeteken. Tánc a hullámzó tenger, a szél, a tűz és az erdő isteneinek. (Először Közép-Európában!)
Időpont:
hétfő és szerda, 19–20.30, január 7-től.


Hastánc
„Minden nő testében egy hangszer van elrejtve. A hastánc megpendíti e hangszer húrjait” (Ceglédi Alexandra).
Fátyoltánc, talajtánc, dobszóló. Önkifejezés a hastánc nyelvén: lépésről lépésre az improvizáció és a szabad tánc élvezete felé.
Időpont:
kedd, 19–20.30 (középhaladó), január 8-tól.






Jelentkezés:
alexandra@alexandradance.com 
Telefon: 06-30/411-7060
Honlap »

Helyszín:
Darshan Udvar – Shamadi Spirituális Központ, Budapest VIII. ker., Krúdy Gyula u. 7. 
Baba-mama afro (új)
Afrikai tánc anyukáknak és csemetéknek! Találkozás a szavannák lakóival, vadászat, munka a földön, „dolgos afrikai hétköznapok” táncban és zenében.
Jelentkezés:
e-mailben vagy SMS-ben, február 10-ig.

Slow Tempo 100% nőstény táncórák (új)
Afrikai- és hastáncórák kifejezetten a „senior” korosztálynak és mindazoknak, akik – kortól függyetlenül – lassabb, kimértebb tempóban szeretnék megismerni, felébreszteni a bennük lakó nőstényt.
Jelentkezés:
e-mailben vagy SMS-ben, február 10-ig.


100% nőstény fitnesz (új) – alakformálás a természet erejével!

Az afrikai termékenységi táncok elemeivel formáljuk a testet, különös tekintettel az egyes (gyökér-), kettes (szex-) és hármas (köldök-) csakrák körüli izmokra. A gyakorlatok emelik, formálják a medencét, feszesítik a comb és a has izmait, karcsúsítják a derekat, nyitják a mellkast. Hát- és gerincerősítő gyakorlatokkal, nyújtásokkal formáljuk a tartást, testsúlykezelésre irányuló gyakorlatokkal fejlesztjük az általános mozgáskoordinációt. Az óra végén laza afrotánc-levezetés keretében törekszünk arra, hogy a kilazult medence- és csípőelemeket egyszerű mozgáskombinációkba (pl. „járás”) is beillesszük. Vidám, pörgős afrikai zenére a 100% nőstény fitnesz nem a gyakorlatok monoton ismétlődése, hanem felfedezés, a test határainak tágítása.
Jelentkezés:
e-mailben vagy SMS-ben, február 10-ig.

Fotó: Havasi Raymond

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top