nlc.hu
Aktuális
Varga Izabella: Megküzdöttem a boldogságért

Varga Izabella: Megküzdöttem a boldogságért

Azt tanácsolom az embereknek, hogy pillantsanak vissza az életükre, és keressék az olyan eseményeket, amelyek elõre vitték õket. Akkor értékelik igazán, amit elértek.





Egyik nap arra ébredtem, de jó lenne egy kicsit babázni! Mit tesz ilyenkor a magamfajta praktikus ember? Felhívja Varga Izabellát, alias Balogh Nóra ügyvédnőt, mint valami Mikulást, hogy haladéktalanul teljesítse a kívánságát. „Gyere el egy forgatásra!” – hangzott a szintén nagyon gyakorlatias válasz. Mit tehettem mást, ezúttal „Barátok közt” babáztam…


A stúdió recepcióján mondják, hogy Izát a babaszobában találom. Remek! Bekopogok, kidugja a fejét egy tündérszép anyuka, kezében a tejfelszőke Sárával. A kicsi azonnal rám mosolyog, és láthatóvá válik az egy szem foga. Szóvá is teszem, mire az anyja kétségbeesve kotorászni kezd a szájában: „Úristen, köpöd ki!” Aztán diadalittasan, mint egy hadvezér, meglobogtatja a fehér papírdarabot. (Ennyit a szakértelmemről.) Most pedig alvás, vezényel tovább, és átadja az ugrásra kész nagymamának a kis imposztort.


– Késtem, nem baj? – kérdezem megszeppenten, amikor becsukjuk magunk mögött az ajtót.

– Legalább megszoptattam Sárát…


– Ekkora gyerek, és még szopik?


– Miért ne szophatna tíz hónaposan? Még éjjel is felébreszt néhányszor. Ennél jobb nem is történhetne velem!


– Jól hallok? Kezdek zavarba jönni.


– Mármint, hogy szoptathatok – neveti el magát Iza. – Látnád a babát, amikor észrevesz! Göcögő kacagásba kezd, annyira örül a szopizásnak, a kezecskéjével pedig olyan mozdulatot tesz, mintha a motoron gázt adna. Szóval beindul. Imádom. Addig fog szopni, ameddig akar.







– Szeretem, ahogy térdre kényszeríted ezt a férfivilágot. Munka ide, munka oda, ha Sárának szopnia kell, akkor leáll a forgatás. Merje valaki azt mondani, hogy egy kis embernél bármi fontosabb lehet!


– Én ezt így is gondolom. Hál’ istennek, ez a világ legbarátságosabb munkahelye.


– Elvégre barátok közt vagy… Mondd, főzeléket se eszik?


– Legfeljebb kóstolgatja. Szopi után, természetesen. A doktor néni szerint ez teljesen természetes. Nem mintha aggódtam volna, Anna is így csinálta annak idején.

– A két gyerek sorsa párhuzamosan kezd futni. Hiába, sorozatgyerekek…


– Azért most nehezebben jöttem vissza dolgozni, mint az első gyerek után. Akkor fél év elteltével már vágytam a nyüzsgésre, a barátaimra. Nyilván azóta öregedtem is, meg a család növekedésével az ember feladatai szétágazóbbak lesznek. Ha becsülettel szeretnéd ellátni a kötelességeidet, az iszonyú szervezést, energiát és önfeláldozást igényel.







– Hogy telik egy napotok?


– Ha dolgozom, reggel hatkor kelünk, indulunk Sárával a stúdióba, az édesapja pedig viszi Annát az óvodába. De van még néhány variáció, arra az esetre, ha az apukája nem érne rá. Felhívom a barátnőmet, aki néhány sarokra lakik tőlünk, vagy az anyósomat, ők sincsenek messze. Az esték már együtt telnek, játék, etetés, fürdetés, altatás. Ha nincs forgatás, rengeteg minden belefér a napunkba, de nagyjából ugyanúgy élünk, ahogy egy átlagos magyar család.


– Jól bírod a gyűrődést. Egyáltalán nincs rád írva az éjszakázás, rohangálás, munka… És nagyon jól áll ez a rövid haj. Bár én sajnálom a hosszú loboncodat.


– Őszintén szólva, én is! De annyira untam már a fekete hajszínt, régóta szerettem volna visszanöveszteni a barnát. Ehhez le kellett vágni a hajamat. Kapóra jött a forgatókönyv, miszerint Nóra az őt ért veszteségek hatására teljesen megváltozva tér vissza a Mátyás király térre. Keményebb, mint valaha, és be akarja bizonyítani, hogy meg tud állni a saját lábán.






– Na tessék, egy kékharisnya… Így is közel áll hozzád?



– Persze, ugyanannyira, mint a korábbi énje. Bennem is megvan mindkettő. Az ember hol ezt veszi elő, hol azt. Igaz, most mindenki inkább a konszolidált családanyát látja bennem. Pedig azelőtt nem álltak távol tőlem a polgárpukkasztó allűrök, és ma is jókora huncutság szunnyad bennem. Ezt csak a gyerekeim ismerik. Sokat bolondozunk, énekelünk, táncolunk…

– Anna nem féltékeny a testvérkéjére?


– Csak az esti szoptatásoknál veszem észre. Olyankor a baba csendre, nyugalomra vágyna, de Anna épp akkor van elemében. Ugrál, játszik, hangoskodik, be-benyit a babaszobába. De ez is enyhül már… Kezdettől igyekeztünk úgy beállítani a baba érkezését, mintha kizárólag az ő kívánságára történt volna. Már a kórházban a kezébe adtam az egynapos Sárát, hiába néztek rám görbén. Éreztem, hogy ennek meg kell történnie.


– Jó „anya”?


– Nagyon. Múltkor például látta, hogy a baba belemarkol a virágcserépbe. Azonnal odarohant, és amíg lefejtette Sára ujjacskáit a cserépről, felnőttesen megszidta: „Caci, neked nem szabad abba belekapaszkodni, hányszor mondtam már!” Közben pedig rám sandított, hogy ugye, jól mondom, anya? Nagyon édes.


– Jól csinálod. Ösztönös, vagy otthon is ezt láttad?





Varga Izabella válaszát – és a teljes interjút – a Nők Lapja január 16-án megjelenő, hármas számában olvashatjátok.

További témák az e heti Nők Lapjából:

• A heti szerkesztő, Lazarovits Szilvia ajánlásával:

Télen is saláta?

Nos, ha a mérlegre állnánk, így az ünnepek után, a bejglik, disznótorosok, töltött káposzták, sós és édes aprósütemények (és még hosszan sorolhatnám azt a sok földi jót, amely a karácsonyi és szilveszteri soknapos szabadság alatt mind a bendőnkbe vándorolt) kilókba, dekákba való átlényegülését tapasztalnánk. De hogy az amúgy is kedélytelen januárban ne fokozzuk rosszkedvünket, inkább válasszuk Bereznay Tamás ajánlatát, és néhány napig salátázzunk. Aztán úgyis jönnek a farsangi finomságok, a kettő között nem árt egy kis visszafogottság.


• Éjszakai őrjárat
Múzeumlátogatás záróra után. Mi Hundertwasser képeit néztük meg.

• Klasszikusok féláron
Mire vadásszunk a leértékelések idején?

• A két Sztevanovity
Zoránnal és Dusánnal Szegő András beszélgetett.

• Rendhagyó énekóra…
…a Muzsikás együttessel, akik minden diákot elbűvölnek zenéjükkel.

• Továbbá: A hét témája: Két kultúra egy paplan alatt; Nosztalgia: Szerkesztőnő műstoppolást vállal; Valaki valahol: Baktai Ádám, a hindu magyar; Szeresd meg a tested!, és persze Divat, Konyha, Horoszkóp és még sok minden más…

Ne felejtsétek: Nőnek lenni jó!










































Még több az e heti Nők Lapjából: 





• Télen is salátát! »
• Különleges terápia segít a sokszor vetélő nőkön »
• Az időt megállítani… »
• Két kultúra egy paplan alatt »
• Egy nap sopánkodás »
• Örömzene az iskolában »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top