Van-e, ki a túrót nem szereti? Lehet, de akkor ő megérdemli, hogy tovább böjtöljön, mi pedig ismerkedjünk meg séfünk, Tamás három csodás alkotásával!
Az első, a linzertésztával készülő, igaz, nem dobható össze tíz perc alatt, de állítom: megéri az időt és a fáradságot. Linzertésztával készül, ez Tamás egyik kedvence, és ha felidézzük a néhány hónappal ezelőtti almatortáját, akkor mi is emellett törünk lándzsát. De azért nem kell megriadni, hiszen az idő tetemes részét a sütés, illetve a tészta hűtőben töltött jó egy órája teszi ki. Erre azért van szükség, mert gyúrás közben a vaj felolvad, utána tehát szükség van a hűtésre, hogy „visszadermedjen”.
A hamar elkészülő változat a túrótorták sorában a gyümölcsös-joghurtos, amelyet sütni sem kell, tulajdonképpen tökéletes tavaszi-nyári édesség. A húsvét nehezebb ételeit éppen ezért egészíti ki nagyszerűen.
És itt a harmadik, a sós változat. Az újságírót Tamás abban a pillanatban nyerte meg az ügynek, amikor elhúzta orra előtt a kész, illatfelhőt maga után húzó kerekséget. Micsoda illat! Nem beszélve egyéb erényekről. Illetve beszélve, mert ugye ez a feladat. Tehát: egy kiló túró és hét deci joghurt kell hozzá, de a végén senki sem bánja majd, higgyék el! Tamás szerint az általa használt rukolán kívül, a torta készülhet póréhagymával, parajlevéllel, leforrázott brokkolival vagy olívabogyóval. Különösebb díszítést nem igényel, semmi szükség arra, hogy a külcsín elterelje a figyelmet a belbecsről.
Jó húsvéti étvágyat!
Túrókrémtorta
Hozzávalók: 50 dkg túró, 5 dl tejszín, 2,5 dl tejföl, 1 cs. vaníliás cukor, 17,5 dkg cukor, 1 dkg zselatin fél dl langyos vízben feloldva, fél citrom héja és leve; a tésztához: 3 tojás, 6 dkg liszt, 6 dkg kristálycukor, 1 kk. víz; a formához: vaj, liszt. A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet, végül a vizet. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és a piskótatésztát lazítjuk vele. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve megvárjuk, míg kihűl. Közben elkészítjük a túrókrémet. A krémhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a citrom levét és héját, a kristály- és a vaníliás cukrot. Nagyon alaposan, legalább 10 percig keverjük. Ezután óvatosan – nehogy megtörjön – beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt. (A tejszínből akkor lehet jó habot verni, ha használat előtt minimum 24 óráig lehűtve tartottuk.) Legvégül gyors mozdulatokkal belekeverjük a zselatint. A kész masszát a piskótára, a tortaformába öntjük, és legalább 12 óráig a hűtőben dermesztjük.
Tipp: Felszeletelve, friss gyümölccsel kínáljuk. |
További két ínycsiklandozó Tamás-receptet (Sült sós túrótorta, Sült édes túrótorta) találsz a Nők Lapja március 19-én megjelenő, 12. számában!