Húsvétkor érdemes a klasszikus fonott kalács mellett egy-két töltött kalácsot is készíteni, ez a diós-lekváros például nemcsak gyönyörű, de nagyon finom is: mintha egyenesen a pékségből hoztuk volna!
A formázása hasonló a babka típusú kalácsokéhoz. A töltelékkel együtt feltekert tésztát hosszában elvágjuk, és összefonjuk. Érdemes elsőre határozott mozdulattal végigvágni a tésztát, majd a szétnyíló szálakat néhány laza mozdulattal összetekerni. Kör alakú helyett természetesen készülhet szögletes, hosszúkás formában is.
Süthetjük dió helyett darált mákkal, de nagyon finom a csokikrémes, kókuszos és vaníliakrémes kalács is. Szórhatunk bele apróra vágott aszalt gyümölcsöket, reszelt étcsokoládét, aprított diót vagy mandulát is.
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
- 3 dl tej
- 2 evőkanál olaj
- 5 dkg cukor
- csipet só
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- néhány evőkanál sárgabaracklekvár
+ 1 tojás a lekenéshez