Lasagne zöldségekkel, gomolyával
Hozzávalók 8-6 adaghoz:
- pár csipet só
- ízlés szerint bors
- 1-1,5 dl olívaolaj
- 2 fej lila hagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 40 dkg paprika
- 50 dkg brokkoli
- 40 dkg paradicsomkonzerv
- 2 dl paradicsomlé
- 50 dkg padlizsán
- 50 dkg cukkini
- 1 cs. lasagnetészta
- 20 dkg gomolya
Mártás:
- 10 dkg liszt
- pár csipet só
- 7 dl tej
- 12 dkg vaj
- ízlés szerint szerecsendió
- ízlés szerint fehér bors
- 10 dkg gomolya
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, mossuk, és szárítjuk.
A padlizsánt és a cukkinit vékonyra szeleteljük, sózzuk, és 30 percet pihentetjük, majd leöblítjük, leitatjuk róla a nedvességet, és kevés olajon, forró serpenyőben pirosra sütjük mindkét oldalukat. A brokkoli rózsáit forró vízben megfőzzük, majd lehűtjük, és összevágjuk. A paprikának leperzseljük a bőrét, majd lekaparjuk, megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A lila hagymát szeletekre vágjuk, és kevés olajon megfuttatjuk. Rátesszük a paprikacsíkokat, sózzuk, borsozzuk, és kevés friss bazsalikommal összekeverjük, majd levesszük a tűzről.
A mártáshoz megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, és habzásig kevergetjük. Akkor hozzáöntjük a meleg tejet, és habverővel simára keverjük. Ezután 4-5 percet nagyon kíméletesen forraljuk folytonos kevergetés mellett. Közben sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt szerecsendióval. Amikor kiforrt, levesszük, és belekeverjük a sajtot.
Előkészítünk egy tepsit, és kikenjük olajjal. (A tepsi aljára úgy 4-5 db lapnak kell elférnie, ami kb. 35×30 cm-es.) A tepsi aljára teszünk kevés paradicsomlevet és pici vizet. Erre rátesszük a lasagnetésztát úgy, hogy szépen befedje az alját. Erre a tésztarétegre tesszük a sült cukkinit, padlizsánt és a hagymás paprikadarabokat. Sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk kevés frissen összevágott bazsalikommal. Rátesszük a paradicsomkonzerv felét és a maradék paradicsomlevet. Elsimítjuk.
Erre tésztalapot teszünk, arra az összevágott brokkoli felét, amit sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítünk. Ráöntjük a fehér mártás 1/3 részét, és elsimítjuk. Erre ismét a lap kerül, majd a sült zöldséges paradicsomos rész, majd ismét lapok, végül rá a maradék brokkoli és a fehér mártás 1/3 része következik. Végén beborítjuk tésztalappal. A maradék mártást összekeverjük gomolyával, és rákenjük a tetejére.
Előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, és 40-45 percen át sütjük. Kivéve adagoljuk. Tálaláskor adhatunk hozzá mártást.
Még több lasagnerecept az NLCafén:
- Gombás-spenótos lasagne
- Különleges cukkinis lasagne receptje
- Gyors lasagne receptje hús nélkül