A banánkenyér értékmentő recept volt eredetileg, hiszen valóban a kissé túlérett banán jó csak hozzá, és nem az “érett”. Azt hiszem, minden kisgyerekes anyuka ismeri azt, amikor hetekig nagyon fogy otthon a banán, a gyerek szinte csak azt szeretne enni, aztán egyszer csak hiába vesszük meg a zöldségesnél, többet nem tudjuk rábeszélni a srácokat. Egy-két napig még elmegy a banánturmix, de aztán csak megbarnulnak a gyümölcsök, és óriási pazarlás lenne kidobni! A túlérett, szinte semmi másra nem használható banánból készült sütemény annyira finom, hogy érdemes direkt hagyni erősen megbarnulni pár szem banánt, csak hogy meg lehessen sütni! Érdekes, hogy az ilyen sütik, amik csak azért születnek, hogy nehogy ki kelljen dobni valamit, mennyire nagyon finomak, ha otthon, házilag készítjük el őket!
Ilyen a kókuszgolyó és a puncstorta is, amit titkon mindenki imád, de tudjuk is, hogy cukrászdában tilos, az otthoni viszont hatalmas kedvenc!
Az érett banán egyébként jóval egészségesebb is! Japán kutatók megállapították, hogy úgynevezett TNF anyagot tartalmaz, mely segíti az immunrendszert, hogy felvegye a harcot a szervezetben a rákos sejtekkel, és fokozza az immunrendszer működését!
A szakértők javaslata alapján napi egy-két banán nemcsak a rák elleni védekezésben segít, hanem véd a megfázás és influenza ellen.
A kutatók szerint az a banán, melynek héján sok a sötét folt, 8-szor egészségesebb, mint a hibátlan, szép sárga társai.
Hozzávalók:
- 23 dkg sima liszt
- 1 csipet só
- 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
- 15 dkg mogyoró
- 15 dkg cukor
- 3 érett, barnuló banán
- 2 nagy tojás
- 8 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kk frissen reszelt gyömbér
- 1 kk őrölt szegfűszeg