Joghurtos csirkesaláta
Hozzávalók:
• 4 paradicsom
• 2 kígyóuborka
• 1 kis fej saláta
• 15 dkg főtt vagy sült csirkemell
• 15 dkg túró
• 3 dl joghurt
• 1 evőkanál finomra vágott zellerzöld
• 1 evőkanál finomra vágott snidling
• só , szerecsendió – salátalevél
Elkészítés:
A zöldségeket folyóvízben megmossuk, a salátaleveleket alaposan átnézzük, hogy semmiféle szennyeződés ne maradjon rajtuk, majd a vizet mindegyikről leitatjuk. A paradicsomokat gerezdekre vágjuk, az uborkát tetszőlegesen felkarikázzuk vagy kis hasábokra vágjuk, a salátalevelek egy részét összetépkedjük. A főtt húst kis kockákra összevágjuk. A túrót joghurttal összekeverjük, sóval, őrölt szerecsendióval, finomra vágott zellerzölddel és snidlinggel fűszerezzük. A túrós joghurtba beleforgatjuk a felkockázott húst, és a zöldségeket, de vigyázzunk, hogy össze ne törjük. Salátalevéllel bélelt tálkában tálaljuk.
Jó tanács:
A fejes saláta miatt mindig fogyasztás előtt készítsük, mert ha sokáig áll, a salátalevél összeesik benne. Önálló fogásként is tálalhatjuk, olyankor friss péksüteménnyel vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk.
Vaníliás sárgadinnyelekvár
Hozzávalók:
• 1 kg sárgadinnyebél
• 1/2 rúd vanília
• 1 citrom
• 1/2 kg cukor
• szalicil
Elkészítése:
A sárgadinnyét nagyon kicsire összevágjuk, és egy hibátlan edényben gőz fölött puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkarikázott citromot, a kettévágott vaníliát, és amikor habzik, akkor hozzákeverjük a cukrot. Folyamatosan kevergetve körülbelül 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük, majd forrón üvegekbe rakjuk, a tetejére egy késhegynyi szalicilt szórunk, és légmentesen lefedjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.