nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (09. 27.)

A nap menüje (09. 27.)

Mai menünk mindkét fogása magában is, és desszertként is fogyasztható, és kicsit visszaidézi a nyarat; elsõnek káposztás lángost, másodiknak tejes, habos eperturmixot ajánlunk.





Káposztás lángos

Hozzávalók a tésztához

• 250 g liszt
• 15 g élesztő
• 0,5 dl tej
• só, kristálycukor

Hozzávalók a töltelékhez

• 400 g fejes káposzta 
• 4 dl étolaj
• 20 g kristálycukor
• só, őrölt bors


Elkészítése

Az élesztőt egy késhegynyi cukorral, a langyos tejjel összekeverjük és meleg helyen gyorsan felfuttatjuk, majd a lisztbe keverjük, és langyos, enyhén sós vízzel lágy tésztát készítünk belőle. Letakarva, meleg helyen pihentetjük – kelesztjük. Közben a megtisztított káposztát lereszeljük, besózzuk és rövid ideig állni hagyjuk, majd alaposan kicsavarjuk, hogy minél szárazabb legyen. 0,5 dl olajat felhevítünk, a cukrot aranysárgára pirítjuk benne, hozzáadjuk a kicsavart káposztát. Folytonos keverés közben megpirítjuk, törött borssal fűszerezzük. A pirítást addig végezzük, amíg a káposzta el nem veszíti folyadéktartalmát. A megkelt tésztát libatojás nagyságú cipókra osztjuk, és ezeket belisztezett deszkára téve még körülbelül 10 percig pihentetjük. A megkelt cipókból kerek lapokat nyújtunk, mindegyik közepébe egy-két evőkanál párolt káposztát teszünk. A tészta széleit ráhajtjuk, hosszúkás alakúra formáljuk, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük.


Tejes-habos eperturmix

Hozzávalók:

• 100 g érett eper, vagy eperbefőtt
• 1 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál méz
• 1 dl behűtött tej
• 1/2 dl behűtött tejszín
• 1 kisebb kivi
• 1-2 citromfűlevélke

Elkészítés:

Az epret megtisztítjuk, 4 szép szeletet félreteszünk a díszítéshez, a többit összevágjuk, hozzáadjuk a citromlét és a mézet, majd az egészet péppé törjük. A tejet és a tejszínt habosra turmixoljuk, kehelybe töltjük, a tetejére öntjük az eperpépet, lazán keverünk egyet rajta, végül a tetejére rendezünk 3 eper szeletkét. A kivit kettévágjuk, karalábévájóval két golyót formálunk belőle, majd a maradék eperszelettel és a citromfűvel együtt bambuszpálcikára szúrjuk, végül az italba tesszük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top