nlc.hu
Gasztro

Töpörtyûs pogácsa

Hajtogatott, de élesztõs tésztából készül ez az inkább télen népszerû finomság. Elkészítése az ide-oda hajtogatások miatt kisebbfajta koncentrációt kíván, ez még nagyobbá teszi az elkészülte láttán támadó örömöt. Ha nem hajtogattál bele valami oda nem illõt.

Hozzávalók

A tésztához





• 700 g liszt
• 300 g tepertő
• 50 g sertészsír
• 20 g élesztő
• 2 db tojássárgája
• 1 dl száraz fehérbor
• 1,5 dl tej
• őrölt bors, só

• a szóráshoz: 100 g liszt
• a kenéshez: 1 db tojás


Elkészítése:

A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. húsz gr lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük. A megmaradt lisztből, – ha a kovász duplájára növekedett – a tojás sárgájával, a borral, és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, majd lóhere formájúra nyújtjuk, közepére helyezzük a tepertős tömeget, a füleket a tepertős tömegre hajtjuk, (a hajtogatott tésztáknál leírt módon) kinyújtjuk, szimplára hajtjuk, és hűtőbe tesszük. További hajtogatás 1 dupla, egy szimpla, egy dupla. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük. Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük. Lehetőleg forrón rakjuk tálra, és szolgáljuk fel egy korsó hideg sör kíséretében.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top