Tokaji borkrémleves
Hozzávalók
• 3 dl tokaji édes szamorodni
• 100 g kristálycukor
• 4 dl tejszín
• 8 db tojássárgája
• szegfűszeg, fahéj, citrom
Elkészítése
8 dl vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrom vékonyan lehámozott héjával felforralunk, majd hozzáöntjük a bort és együtt tovább forraljuk. Közben négy tojássárgáját a cukorral habosra keverünk, a felforralt folyadékból hozzámerve elkeverjük, és a boros vízhez adjuk, állandó keverés közben még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve, állandó keverés közben hozzáadjuk a 3 dl tejszínnel elkevert maradék tojássárgáját. A kész levest lehűtjük és hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítjük és meghintjük őrölt fahéjjal.
Aranygaluska
Hozzávalók
a tésztához
• 500 g liszt
• 25 g élesztő
• 3 dl tej
• 4 db tojássárgája
• 100 g vaj
• 50 g porcukor
• só
a töltelékhez
• 200 g darált dió
• 150 g porcukor
• a tészta nyújtásához: 100 g liszt
• a forma kenéséhez: 50 g vaj, 20 g zsemlyemorzsa
• a tészta kenéséhez: 1 db tojás
Elkészítése
A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát azzal az eltéréssel, hogy 100 g olvasztott vajat dolgozunk el benne. Amíg a tészta kel, magas peremű sütőformát (tepsi, tűzálló tál) kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával úgy, hogy mindenütt beborítsa a morzsa a tál felületét. A diót összekeverjük a porcukorral. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, nyújtófával kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, lisztbe mártott pogácsa szaggatóval galuskákat szúrunk. A kiszúrt tésztát megforgatjuk az olvasztott vajban, majd egymás mellé – nem túl szorosan – a morzsával megszórt edénybe tesszük. Amikor egy réteget leraktunk, megszórjuk a cukorral összekevert dióval, majd újabb réteget rakunk rá. Tetejét megkenjük a felvert egész tojással és konyharuhával letakarva utókelesztjük. A sütőt 180-200 fokra melegítjük, és a tésztát beletéve készre sütjük. A sütési idő kb. 30 perc. Többször ellenőrizzük, nehogy a teteje megégjen! Ha megsült, pihentetjük, óvatosan deszkára borítjuk, majd szétszedjük oly módon, hogy minden galuska külön legyen, tálra halmozzuk, megszórjuk porcukorral és melegen tálaljuk. Külön edényben adunk hozzá tejhabot vagy borsodót.