Hozzávalók
A tésztához
250 g vaj
2,5 dl tej
25 g élesztő
50 g porcukor
2 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
só
Almatöltelék
40 g vanília ízű pudingpor
3 dl tej
100 g kristálycukor
800 g alma
őrölt fahéj
a szóráshoz: 100 g liszt
a kenéshez: 1 db tojás
a tetejére: 50 g porcukor
Elkészítése:
Kétszáz gr vajat száz gr liszttel gyorsan összedolgozunk, és téglatest formájúvá alakítva a hűtőbe tesszük. Egy dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk tíz gr kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt (kovászkészítés). A megmaradó lisztből, vajból, tejből csipetnyi sóval, a reszelt citromhéjjal, a tojások sárgájával közepesen kemény tésztát gyúrunk. Gyúródeszkán cipóvá formáljuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán fülesre” nyújtjuk, ráhelyezzük a lehűtött vajas tömeget, és közbeiktatott pihentetéssel nyújtjuk, hajtogatjuk (kétszer szimpla, kétszer dupla). Amíg a tészta pihen a hajtogatások között, elkészítjük a vaníliakrémet, és megtisztítjuk, majd vastagabb szeletekre vágjuk az almát. A felszeletelt almát ecetes vízbe tegyük, hogy ne barnuljon meg.
A krém készítése: a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, a pudingport, és lassú tűzön besűrítjük, kihűtjük.
A tésztát 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, éles késsel négyzetekre vágjuk. A kihűlt krémet a felvágott tésztákra elosztjuk, ráhelyezzük a leszárított almaszeleteket, megszórjuk az őrölt fahéjjal, széleit megkenjük a felvert tojással, és a sarkokat a közepén egymásra hajtjuk. Utókelesztjük, és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készresütjük. Amikor megsült, pihentetjük, tálra rendezzük, tetejét megszórjuk porcukorral.