nlc.hu
Életmód
Az érrendszeri betegségek

Az érrendszeri betegségek

Az érrendszeri betegségek, így különösen az agyér-elmeszesedés megelõzésében, lassításában, valamint a vér koleszterinszintjének csökkentésében fontos szerepet játszhat néhány gyógynövény.

maghéj nélküli tök
Elismert és bizonyított hatásuk révén elnyerték az orvostudomány bizalmát, és így számos, ezekből a növényekből előállított készítmény található a piacon általában kapszula formájában (pl. a tökmagolajat tartalmazó Peponen kapszula). Mindamellett a hatóanyagot tartalmazó mag közvetlenül, mindenféle feldolgozás nélkül is fogyasztható. Melyek is ezek a növények?

maghéj nélküli tök

olajlen

ligetszépe



olajlen
Hatóanyagaikat tekintve ezek a növények megegyeznek, úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, és ezt a kedvező élettani hatásukat a többszörösen telítetlenségnek köszönhetik. Ezzel a telítetlen zsírsavtartalommal társul azonban az avasodásra való hajlamuk is, ami nem csak az élvezeti értékét csökkenti ezeknek a magvaknak, hanem az avasodással már a kedvező hatásukat is elvesztik.

Ez a tény azonban senkit ne riasszon vissza a használatuktól, hiszen az avasodott mag, szagáról, ízéről könnyen felismerhető. Az avasodás kapcsán talán többekben felmerült, hogy azok az olajok, illetve olajos magvak (dió, mák, napraforgó), amik avasodásra hajlamosak, vajon mind tartalmaznak-e ilyen gyógyhatással rendelkező zsírsavakat.

Nos, a válasz igen, csak éppen nem akkora mennyiségben, illetve nem a gyógyítás szempontjából legértékesebb telítetlen zsírsavakat tartalmazzák, mint ezek az itt említett olajos magvak. Azonban az avasodás során végbemenő kedvezőtlen folyamatok itt sem maradnak el, így avas termék, legyen az vaj, dió vagy akár tökmag, fogyasztásától tartózkodjunk. Az avasodás megelőzése érdekében tároljuk őket jól zárható, színültig töltött edényekben, hűvös helyen.

Fogyasszuk ezeket a gyógynövényeknek akár az olaját, akár a magját salátában, kefirben, péksüteményen vagy csak szemezgessük vacsora után jó baráti körben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top