Tuti Tippek

Népek karácsonya

Neked mi jut eszedbe a karácsonyról? Na és mi jutna eszedbe róla, ha indiai lennél, japán...? Körülnéztünk, hogy ünnepelnek a világ néhány egzotikus zugában.





Karácsony hőségben

Náluk az a jó, hogy a karácsonyi vacsorát másnap ledolgozhatják a tengerparton egy jó nagy úszással, és a fülük sem fagy le karácsonyfavásárlás közben. Főleg, hogy náluk nincs is fenyő…

Brazília: hihetetlen sok kultúra keveredett össze, ezért a hagyományaik is sok forrásból táplálkoznak. Például hozzánk hasonlóan állítanak betlehemeket, csak ott presépiónak hívják őket, és decemberben mindenfelé láthatók templomokban, otthonokban és áruházakban, főként az ország északkeleti részén.
Északon pásztorjátékokat is szerveznek, melyek elég különlegesnek mondhatók: például főként női pásztorok szerepelnek bennük, valamint egy cigány is, aki megpróbálja elrabolni az újszülött Jézuskát.
A karácsonyi ajándékokat Papai Noel hozza, aki a brazilok szerint Grönlandon




él. A karácsonyi dekoráció általában friss virágokból áll, és karácsonykor hol itt, hol ott szerveznek hatalmas tűzijátékokat. A nagyobb városokban a köztereken izzókból készült karácsonyfákat is állítanak.

India: Az indiai keresztények fenyőfák híján mangó- és banánfákat díszítenek fel karácsonyra, és otthonaikat is mangólevelekkel ékesítik. Néhol apró, agyagból készült olajlámpásokat gyújtanak karácsonykor, amelyeket körben, a házak lapos tetejének szélén helyeznek el.







Karácsony „kisebbségben”


Olyan helyekre is eljutott már a karácsony, melyek nagyon erősen őrzik saját hagyományaikat. Ennek jegyében telik az ünnep az iraki, japán és kínai keresztény családokban.


Irak: Karácsony este az iraki keresztény családok összegyűlnek, mindenki égő gyertyát fog a kezébe, és egy gyermek felolvassa Jézus születésének történetét. A felolvasás után énekelve máglyát raknak tüskés ágakból. Ha a tűzben a tüskék is elégnek, a következő év jól alakul majd. Amikor a tűz kialszik, mindenki háromszor átugorja a hamut, és kíván valamit. Karácsony napján újabb máglyát raknak a templomnál. A pap körbehordozza a gyermek Jézus szobrát, és misét tart. Ezután megérint egy résztvevőt, aki megérinti a mellette állót, aki átadja az érintést a következőnek, amíg minden hívőhöz el nem jut az áldás: a „béke érintése”.






Japán:
Ide a misszionáriusok hozták el a karácsonyt, és sokáig csak a megtértek ünnepelték. Mostanra az ajándékozás lehetősége megnyerte a más vallásúakat is, mondhatni, a bevásárlóközpontok terjesztették el az ünnepet országszerte. Szokásaikat az angolszászoktól vették át: az ajándékozás mellett ők is pulykát esznek, néhol még karácsonyfát is állítanak, fagyönggyel és örökzöldekkel díszítik az otthonukat, és karácsonyi dalokat énekelnek. Náluk Hoteiosho hozza az ajándékokat, aki nagyon hasonlít a mi Mikulásunkra. Kedves öreg bácsi, aki ajándékokat hoz a jó gyerekeknek. Tudja, ki volt jó, mivel a feje hátulján is van szeme.






Kína:
A kínai keresztények lampionokkal díszítik fel a házukat, a karácsonyfát pedig (vagy ahogy ők hívják: „a fény fáját”) papírláncokkal papírvirágokkal és lampionokkal ékesítik. A kínai gyerekeknek zokniba hozza az ajándékot a „karácsonyi öregember”. Mivel azonban a kínaiak nagy része nem keresztény, fő téli ünnepük a kínai újév, amelyet január végén tartanak. Az igazi ajándékokat is ilyenkor kapják a gyerekek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top