Alma:
Hazánkban régebben igen kedvelt gyümölcs volt, ma népszerűsége csökken, követve a divatot. Az alma szerves savakban gazdag, rostanyaga jelentős- különösen, ha nem meghámozva fogyasztjuk, vagy használjuk fel, C- vitamin tartalma jelentős.
A nyári almák közül az un. rétesalmát, mint neve is mutatja, elsősorban töltelékeknek használhatjuk, de lehet bundázni is nyugodtan. Ősztől ugyanezt a szerepet a Jonatán, vagy az Idared töltheti be.
Eper:
Fő szezonja május. Kellemes ízű, aromás, magas cukor és pektin tartalmú gyümölcs. Felhasználáskor a szárrészt csak az alapos folyóvízben való mosás után távolítsuk el. Készíthetünk belőle krémet, levest, használhatjuk díszítésre, de a legáltalánosabb a nyersen való fogyasztás. Ha a mosás után leszárítjuk, mélyhűtőbe téve később is felhasználhatjuk krémek, levesek készítésére, de gombóc töltelékének is felhasználhatjuk, mint a szilvás gombócnál.
Köszméte (egres):
Táplálkozás-élettani szempontból hasonló az eperhez. Felhasználási lehetőségei hasonló az epernél leírtakkal. Főtt húsokhoz készíthetünk belőle egres mártást tejfölös, tejszínes habarással.
Ma már kapható sárga változata is, de még nem terjedt el általánosan. A fogyasztói ízlés és szokás nehezen változik, bár a szakemberek szerint értékesebb a hagyományos fajtáknál. Felhasználási lehetőségei megegyeznek az eperrel.
Meggy:
Ízletes, magas savtartalmú gyümölcs. Felhasználható piték, rétesek töltelékének, levesnek, krémnek, de mélyhűtőbe is eltehetjük későbbi felhasználásra. A meggyről a szárat és a magot csak mosás után távolítsuk el, mindig ügyelve arra, hogy ne nyomjuk szét a gyümölcsöt.
Ételkészítés szempontjából az érett, de kemény húsos gyümölcs a legjobb. Célszerű az ún. magvaváló fajtát használni, mert könnyebb a magot eltávolítani. Mosás után a barack héját távolítsuk el. Gyümölcssalátához, krémhez, leveshez használhatjuk.
A fekete ribizke magasabb C-vitamin tartalmú. A ribizlinek magas a pektin tartalma, így gyümölcskocsonya készítésére is kiválóan alkalmas, de az egreshez hasonlóan mártást is készíthetünk belőle, vagy lekvárnak megfőzve sütemények töltésére is alkalmas. Kiváló üdítő ital, szörp készíthető belőle.
Sárgadinnye:
Csak nyersen fogyasztjuk. Megtölthetjük gyümölcssalátával, sonkával, fagylalttal.
Sárgabarack:
hasonlóan használható fel, mint az őszibarack, de félbevágva gombóc töltelékének is kiváló.