Lisztérzékenység (cöliákia)
A lisztérzékenység egy örökletes betegség, amelynél a búzában, árpában, a rozsban és a zabban megtalálható fehérje, a glutén károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, ezzel gyulladást, és felszívódási zavart idézve elő. A betegség első tünete, hogy a baba széklete megváltozik, emellett pedig fokozottá válik a gáztermelés, amitől a kicsi hasa felfúvódik, fájdalmas görcsök gyötrik, és vészesen csökkenhet a súlya is. A lisztérzékeny gyerekeknek gluténmentes étrendet kell kialakítani, rizsből, kukoricából, burgonyából, gluténmentes tésztából és kenyérporokból készült ételeket ehetnek.
Tejallergia (tejfehérje allergia és laktóz intolerancia)
A tejallergiából kétfélét is ismerünk: a tejfehérje allergiát és a laktóz, azaz tejcukor érzékenységet. A tejtermékek fogyasztását érdemes a savanyított tejtermékek bevezetésével kezdeni – 1 éves kor körül -, a tejjel pedig akár éveket is várni. Különösen akkor, ha a családban bármelyik érzékenység előfordult.
Gyakran tévesztjük össze a tejfehérje – laktalbumin vagy kazein – allergiát a laktóz intoleranciával. Itt a tünetek igen változatosak lehetnek, de legjellemzőbb a hasmenés. A tejcukor érzékenységet (laktóz intolerancia) a laktáz enzim hiánya, vagy csökkent termelése okozza.
Allergiamentesen
Az Univer Csupajó bébiételek sem allergéneket sem pedig hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, ezért biztonságosan adhatók a babáknak akár négyhónapos kórtól is. A Magyarországon készült, Csupajó bébiételek segítenek abban, hogy a kicsik koruknak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot fogyasszák.
Az Univer által gyártott bébiételek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, valamint glutén-, tejfehérje- és tejcukor allergéneket, viszont hatalmas választék, 34 különböző bébiétel, zöldség és desszert várja a mamákat és babákat.