Mikor Dávid fiam megszületett, pár dolgot megfogadtunk jó előre a nevelésével kapcsolatban. Olyan dolgok voltak ezek, amelyek a barátnőim gyerekeinél – nekem mint gyerektelen nőnek – nem tetszettek. Az egyik ilyen fogadalom az volt, hogy a miénk nem fog válogatni és nyafogni az asztalnál. Nem így lett.
Sokan vesszük észre egyszer csak, hogy elveinket feladva mégis külön főzünk a gyerekeknek, és külön magunknak. Aztán egyik este, amikor hullafáradtan rogyunk le a vacsoraasztal mellé, a rengeteg mosatlan edényre véletlenül sem odapillantva, akkor megszületik az elhatározás: ennek véget vetünk! A gyerek igenis azt fogja enni, amit mi, nem főzünk külön neki.
Mi is megvívtuk a magunk csatáit az állandóan paradicsomos spagettit követelő négyévessel, és végül abban egyeztünk meg, hogy hetente egyszer ő találhatja ki a menüt.
Persze kompromisszumokat kötöttünk az ételek terén, így sokkal gyakrabban készülnek golyó formájú vacsorák, de a nagy sütőtálak helyett is sokszor használunk apró, felfújt formákat. Ha a gyerek így hajlandó megenni azt, amit egyébként csak szájhúzások közepette, akkor rajtunk nem fog múlni! Egyik kedvencünk a halgolyó, amit csirkemellből is el lehet készíteni. Gyakran sütjük egyszerre mind a kettőt, hiszen a fűszerezése ugyanaz, csupán a bundája különbözteti meg őket egymástól: a halasat kókuszreszelékbe, a csirkéset szezámmagba forgatjuk.
Hozzávalók:
- 40 dkg tengeri halfilé (fagyasztott is lehet)
- 2 dl kókusztej, esetleg tejszín
- só, bors
- 4 ek. apróra vágott csemegeuborka
- 1 tk. reszelt gyömbér
- 2 zúzott fokhagymagerezd
- 1 tojás felverve
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 2 ek. aprított petrezselyem
- 1 ek. lime-lé
- 1 mk. reszelt lime-héj
- a bundázáshoz kókuszreszelék
- a sütéshez étolaj
A halfilét több adagban késes robotgéppel felaprítjuk, vigyázva, hogy ne pépes, inkább darabos legyen a végeredmény. Hozzákeverjük a kókusztejet, az apróra vágott csemegeuborkát, a lereszelt gyömbért és az összezúzott fokhagymagerezdeket is. Sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a zsemlemorzsával és a petrezselyemmel. Végül belenyomjuk a lime levét, és belereszeljük a héját is.
Összedolgozzuk, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk belőle. Ezt a részt nyugodtan kiadhatjuk a gyerekeknek, imádnak segíteni a konyhában. A gombócokat megforgatjuk a kókuszreszelékben, és letakarva negyedórára visszatesszük a hűtőbe.
Egy serpenyőben közepes hőmérsékletűre hevítjük az olajat, és szép pirosra sütjük a gombócok minden oldalát. Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, és házi paradicsomszósszal vagy valamilyen zöld salátával tálaljuk.
Tipp: A golyókat csirkehúsból is elkészíthetjük. Halfilé helyett azonos mennyiségű csirkemellet vagy csirkecombfilét használunk, és ugyanúgy készítjük el, mint a halat: késes robotgépben felaprítjuk, fűszerezzük, és a végén szezámmagba forgatjuk.
A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Együtt sétálunk, hogy rózsaszínben láthassuk a világot
- Akiknek szerencséjük van a nőkkel
- Minden a lúdtalppal kezdődik
- Dr. Vekerdy Tamás válaszol
- Anya főz
- 5 álomállás – itthon!
- „Elmondom, hogy miért járok prostituálthoz”
Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!