Padlizsánrizottó paradicsomraguval
Hozzávalók 4 személyre:
A rizottóhoz:
● 30 dkg jázminrizs
● 10 dkg vadrizs
● 1+1 evőkanál szűz olívaolaj a rizsekhez
● só
● 2 közepes padlizsán apró kockákra vágva
● 1/2 citrom leve
● 2-3 evőkanál szűz olívaolaj a padlizsánhoz
● 2 közepes sárgarépa szeletelve
● 2-3 szál angolzeller szeletelve
● 3-4 szál kakukkfű finomra vágva
● 15 dkg gouda vagy hasonló sajt durvára reszelve
A raguhoz:
● 2 evőkanál szűz olívaolaj
● 1 nagyobb vöröshagyma apróra vágva
● 5-6 közepes paradicsom apró kockákra vágva
● 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
● 7-8 bazsalikomlevél apróra vágva
● 2-3 szál oregánó apróra vágva
● 1 kis szál zellerzöld apróra vágva
● só
A jázminrizst lepirítjuk kicsit az egy evőkanál olajon, sózzuk, és kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. A vadrizzsel is hasonlóan járunk el, csak négyszeres mennyiségű vízzel készítjük, és dupla ideig főzzük. A padlizsánkockákat meglocsoljuk a citrom levével, hogy kevésbé barnuljanak meg, majd átforgatjuk 2-3 evőkanál olajjal, egy tepsibe tesszük, és forró sütőben 10-12 percig sütjük. Közben a sárgarépát és a zellert kevés sós vízben 7-8 perc alatt megpároljuk, és elkészítjük a paradicsomragut is. Az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, beletesszük a paradicsomot és 3-4 perc forralás után a többi hozzávalót is. Pár percig főzzük még, és kész is van. A közben megsült padlizsánt hozzákeverjük a megpárolt répához és zellerhez, és beletesszük a kakukkfüvet is. Egyet forralunk rajta, majd hozzákeverjük a rizseket. Egy nagyobb, vízzel kiöblített leveses csészét megtöltünk a rizottóval, jó erősen belenyomkodjuk egy lapátkanál segítségével, és egy tányérra borítjuk. A tetejére sajtot szórunk, köré tálaljuk a paradicsomragut, és zöld fűszerekkel díszítjük.
Almával-sajttal töltött csirkemell diós tésztával
Hozzávalók 4 személyre:
● 60 dkg csirkemell
● 2 darab alma
● 10 dkg trappista sajt
● 5 dkg krémsajt
● kakukkfű
● olaj a sütéshez
A körethez:
● 40 dkg angyalhaj tészta (általában durumlisztből készülő, hosszú, nagyon vékony tészta)
● 20 dkg mascarpone
● 10 dkg dió
● só
● petrezselyem
Sajttorta joghurtból
Hozzávalók:
● 1 csésze teljes kiőrlésű keksz
● 2 evőkanál olvasztott vaj
● ¾ csésze lecsepegtetett joghurt (vagy görög joghurt)
● 1 nagy tojás
● 1 teáskanál citromlé
● 1 evőkanál keményítő
● 1 csipet só
● 1 vaníliarúd kikapart belseje
● eperlekvár a tálaláshoz
A kekszet összetörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, majd egy kis méretű hőálló tálba tesszük és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Közben a krém hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd ráöntjük a tésztára és 20-25 percen keresztül sütjük, ismét 180 fokon. Majd 2-3 óra alatt lehűtjük. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a krém megszilárduljon. Tálalásnál a tetejére kanalazunk egy kevés eperlekvárt.
Ha tetszett az összeállítás, és neked is gondot okoz a napi főzőcskézés, töltsd le a Nők Lapja Café alkalmazását, hogy mindennap biztosan megkaphasd napi tippjeinket!
Részletes leírást pedig itt találsz a letöltésről, ha véletlenül elakadnál valahol. |