Töltött cukkini sajtszószban
Hozzávalók (a töltelékhez) 4 személyre:
- 2 db közepes cukkini
- 15 dkg darált pulykahús
- 1 szelet főtt sonka
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor aprított petrezselyem
- 15 dkg tejföl
- 1 tk citromlé
- 2 ek olívaolaj
- 1 kk kakukkfű
- só
- bors
- 1,5 dl tyúkhúsleves
Elkészítés:
A vöröshagymát felaprítjuk és kevés olajon megdinszteljük, majd az apró kockákra vágott sonkát is mellészórjuk, és a kettőt pár percig pároljuk. A hagymás-sonkás egyveleget hagyjuk kihűlni, és beleszórjuk a finomra vágott fokhagymát is. A keveréket hozzáadjuk a darált húshoz, és fűszerezzük, sóval, borssal, petrezselyemmel és a kakukkfűvel. A cukkiniket alaposan megmossuk, hosszában félbevágjuk, majd kanállal kb. 1 cm mély vájatot készítünk a belsejében. Az így kapott cukkinicsészéket megtöltjük a húsos masszával, meglocsoljuk a levessel, és a tetejére öntjük a tejfölt. Végül előmelegített sütőben 180 fokon, minimum 30 percig sütjük.
Hozzávalók a sajtszószhoz:
- 3 dl tej
- 2 ek vaj
- 3 ek liszt
- 15 dkg reszelt sajt
- szerecsendió
- só
- bors
Elkészítés:
A besamelmártáshoz hasonlóan forrósítsuk fel a vajat, szórjuk bele a lisztet, és állandó kevergetés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Jól forraljuk fel, és közben ízesítsük sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval. A besűrűsödött szószhoz adjuk hozzá a sajtot, majd tálaljuk az elkészült töltött cukkinihez.