Cseh vadas marhahús (svičková)
Hozzávalók:
- 50 dkg marhacomb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 8 dkg margarin
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- fekete bors
- szegfűbors
- kakukkfű
- babérlevél
- só
- citromlé
- liszt
A szalonnát vágd fel vékony csíkokra, és tűzdeld meg vele a húst. A zöldségeket tisztítsd meg, és vágd fel karikára, a vöröshagymát apró darabokra, a vajat pedig olvaszd fel. A vaj felét öntsd egy kisebb tepsibe vagy egy jénai tálba, szórd meg a fele zöldséggel, hagymával, majd fektesd rá a húst, és takard be a maradék zöldséggel, hagymával. Dobd rá a fűszereket: 2-3 babérlevelet, 5-6 szem fekete borsot, 1 evőkanál szegfűborsot, 1 kiskanál kakukkfüvet, és öntsd le a maradék margarinnal. Egy éjszakára tedd be a hűtőszekrénybe.
Másnap önts alá langyos vizet (a húst félig lepje el), és sütőben, a húst többször átforgatva süsd készre. Ha elkészült a hús, emeld ki a szószból, és vágd fel szeletekre. A darabos fűszereket vedd ki a mártásból, és a visszamaradt zöldséges levet botturmixszal pürésítsd. Ízesítsd egy evőkanálnyi citromlével, majd tedd vissza a tűzre. Habard be tejföl és liszt keverékével. Tálalj mellé zsemlegombócot, knédlit.