Karalábé-sárgarépa-retek főzelék
Hozzávalók:
- ízesítéshez só
- 2 db karalábé
- 2 köteg újhagyma
- 1 csomag retek
- 1 dl tejszín
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 szál sárgarépa
- 4 evőkanál olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor snidling
Elkészítés
A hagymát finomra vágjuk, olajat melegítünk és megfonnyasztjuk benne. Közben a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A répákat felkarikázzuk, a karalábét felkockázzuk. A hagymához adjuk őket, átforgatjuk, majd annyi vízzel/alaplével felöntjük, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Puhára főzzük, majd az 1/3-át leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, tejszínnel krémesítjük. A retket csak az utolsó 2 percen keverjük hozzá, hogy ne főjjön szét. Snidlinggel megszórva tálaljuk
Citromos burgonyafőzelék sült zellerrel
Hozzávalók 2 főre:
- pár csipet + 1 késhegynyi só
- 5 dl alaplé
- fél db citrom reszelt héja
- 30 dkg zellergumó
- fél db citrom leve
- 1 kg burgonya
- negyed teáskanál fűszerpaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 db babérlevél
- 3 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A 3 ek olajat keverjük össze a sóval és a paprikával. A kockázott zellert tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, és 10-12 percig süssük.
Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük a hagymát. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, forgassuk össze a burgonyával, öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babért, sózzuk és fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Egy fél merőkanálnyit vegyünk ki, pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz.A tejfölt a keményítővel és 1 dl vízzel keverjük csomómentesre, és sűrítsük be a főzeléket. Reszeljük bele a citromhéjat, facsarjuk bele a citromlevet, és ha kell sózzuk, borozzuk.
A zellerrel tálaljuk, és friss petrezselyemzölddel extra frissességet adhatunk neki.
Bodzás vajbab
Hozzávalók:
- 2,5 dl tejföl
- 2-3 ek. bodzaszörp
- 10 átöblített bodzavirág
- 3 ek. étkezési keményítő
- a tálaláshoz 2-3 ek. olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 5 dkg vaj
- 2 ek. almaecet
- 2 finomra aprított salottahagyma vagy 1 közepes vöröshagyma
- 1 kg (megpucolt) vajbab
Elkészítés
1. A bodzavirágot beáztatjuk 1¼ liter hideg vízbe, és 1 éjszakáig állni hagyjuk. Leszűrjük, a virágot kidobjuk. (Amikor nincs bodzavirág, ez a lépés elmarad.)
2. A vajbab szárát lecsipkedjük, és 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
3. A vajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a vajbabot, és felöntjük a leszűrt bodzás vízzel, annak híján 1¼ liter sima vízzel. Sózzuk-borsozzuk, és fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldbab meg nem puhul, kb. 15–20 percig.
4. A tejfölt csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és 1 merőkanálnyi folyadékkal, amelyet a zöldbabról mertünk le. Visszaöntjük a lábasba, és elkeverjük, besűrítjük, de már nem forraljuk. Levesszük a tűzről, az almaecettel és a bodzaszörppel ízesítjük. Langyosan vagy hidegen, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
További főzelékek az NLCafén:
- Tedd egészségessé a régi főzelékeket!
- Megreformált főzelékek: 5 különleges recept
- Ezt ismered?: mentás-paradicsomos burgonya főzelék