A legelterjedtebb magyar gyümölcsről beszélünk, amely az ország szinte valamennyi vidékén megterem. Kiváló lekvárt lehet belőle főzni, de ismerjük az ecetes szilvát, a szilvabefőttet és az aszalt szilvát is.
A klasszikus szilvás gombóc elkészítése persze tovább tart, mint a fagyasztással könnyített változat, de az íze össze sem hasonlítható a hűtött kollégájával. Igaz, lehetőleg minél öregebb krumplit használjunk a tésztához, és figyeljünk az egyenletes nyújtásra, illetve arra, hogy a gyümölcs köré gömbölyített tészta azonos vastagságú legyen, nehogy kidurranjon a gombóc a forró vízben! Ha elsajátítottuk a tészta titkait, nagyot lépünk előre, mert sárgabarackkal és eperrel is megtölthetjük, így szinte egész nyáron gombócképesek leszünk…
Húsok mellé is kínálhatjuk a szilvát, és kínáljuk is. Séfünk, Tamás sonkás csirkemelle a tanú rá, hogy a fűszerek és a füstölt ízek is harmóniába olvadnak a tányéron a szilvával.
A Tamás készítette desszert pedig igazi különlegesség. Látványos, ötletes, gyors és nagyon finom. Ne feledkezzünk meg a desszertfélék sorában a rösztiről (kevés vízzel, cukorral, citromlével összefőzött szilva), amely szintén könnyű, gyors, és minden piskótaféle mellé adható.
Szilvás-sonkás csirkemell Hozzávalók: 4 fél csirkemellfilé, só, fehérbors, szilvalekvár, friss szilva, 4 szelet füstölt sonka, friss kakukkfű, vaj, olaj. A csirkemelleket kinyitjuk, és kissé megütögetjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Vékonyan megkenjük szilvalekvárral, befedjük 1 sonkaszelettel, a közepére vékony szeletekre vágott friss szilvát teszünk. Megszórjuk kakukkfűvel, a két végét behajtjuk, felgöngyöljük, és fogvájóval vagy hústűvel összetűzzük. Serpenyőben kevés (olíva)olajat melegítünk, és a csirkemellek mindkét oldalát elősütjük benne. Végül forró sütőben 10 perc alatt készre sütjük. A tetejére vajdarabkákat morzsolunk, és fóliával lefedve melegen tartjuk.
Tipp: Párolt póréhagymával és mandulával kevert rizst kínálhatunk mellé. |
További két Tamás-csirkefogást (Kárpátia csirkemell paprikás krumplival, Curry-s tejfölös csirkemell ) találhatsz a Nők Lapja július 30-án megjelenő, 31. számában!