nlc.hu
Trend
A dupla üvegrõl

A dupla üvegrõl

Egyre több lakásban szerelnek fel dupla üveget — szaknevén kétrétegû hõszigetelõ üveget — az ablakokra. Ez a lakás hõszigetelésének egyik célszerû eszköze. Hogyan "mûködik", vannak-e más elõnyei is, és milyen gondok adódhatnak az alkalmazásánál?

Milyen is pontosan ez az üveg?

Ablaküveg két üvegtáblából, amelyek között 6-15 mm vastagságú zárt tér és abban száraz levegő vagy gáz van.

A különösen nagy hőszigetelő képességű (NHK) üvegnél 12-15 mm vastag ez a zárt tér, s azt különleges gázelegy tölti ki. Az ilyen üveg feltűnően sok napfényt enged át, ugyanakkor meggátolja, hogy a szoba melege az ablakon keresztül eltávozzék.

Mennyire szigetel?

A szoba a melegéből többek között az ablaküvegen keresztül veszít. Egy ablaküveg K-értéke adja meg, hogy rajta keresztül mennyi meleg megy veszendőbe.

Minél kisebb ez a szám, annál jobb az ablak szigetelése. A szimpla üveg K-értéke 5,7, az NHK-üveg kivitelétől függően 1,1—1,19.

Hol használják leginkább az árnyékoló szerkezetet?

Árnyékoló szerkezetet el lehet helyezni a szobán belül és kívül is. A duplaüveg táblái közé gyárilag behelyezhetik a fényvédő szerkezetet. Ennek előnye, hogy így a lamellák nem porosodnak, és a zárt teret is kihasználjuk.

Drágább, mint a szimpla üveg?

Általában drágább, de az ár az üveg fajtájától függ. Az NHK kétrétegű üveg drágább, mint a közönséges kétrétegű üveg, de kétszer annyi energiát takaríthat meg.

Mérlegeljük a költséget és a megtakarítást!

A lakásbiztosításban az ablaktörés kockázata gyakran benne foglaltatik, de dupla üvegre érdemes különbiztosítást kötni.

Mielőtt nekilátunk az üvegek cseréjének, különböző üveges cégektől kérjünk árajánlatot, írásos garanciát a munkákra, valamint gyári garanciát az üvegre.

Fel tudja-e fogni a fényt és a zajt?

A bútorok és padlóburkolatok színveszteségének megakadályozására kapható színezett is. A belső ablakra helyezett termofólia is felfogja a beeső fény nagy részét. Ha zajos környéken laksz, akkor a hangszigetelő ablak a megoldás.

Könnyen ki lehet cseréltetni a szimpla üveget kétrétegűre?

Ha a meglevő kereteknek megfelelő az alakjuk és a méretük, akkor is ellenőrizni kell a faszerkezetet, hogy az meg tudja-e tartani a nehezebb kétrétegű üveget. Ha nem, akkor a kereteket fel kell újíttatni, vagy ki kell cseréltetni.

Az utóbbi esetben választhatunk alumínium vagy műanyag keretet is, amelyek a fánál sokkal tartósabbak, kevesebb karbantartást igényelnek.

Áthatolhat-e rajta a nedvesség?

Ha az üvegtáblák egymás felé néző, belső oldalán pára csapódik le, akkor a dupla üveg valahol „ereszt”, szigetelő hatása már nem optimális. Ilyenkor az egészet ki kell cserélni.

Vannak-e különlegesen szép és biztonságos változatok is?

A hőszigetelő üveg mindenféle formában kapható a kerektől a hajlítotton át a négyszögletes táblákig, ólomüveg, sőt biztonsági üveg változatban is.

Az utóbbi több rétegből áll, s ezek között speciális fólia van, amely repedés, törés esetén is egyben tartja az üvegtáblát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top