nlc.hu
Trend
Vízihús

Vízihús

Egy szépen berendezett akvárium a szoba legszebb dísze lehet. Amennyiben akváriumot vagy akváriumi halakat ajándékoznánk, illetve szeretnénk beszerezni, vegyünk figyelembe öt fontos szempontot.





1. A hely

Nagyon fontos, hogy az akvárium lehetőleg csak szórt fényt kapjon, s közvetlen sugárzás ne érje. A nap sugarai hatására egyrészt a zöldalgák túlzott mértékű szaporodása beindul, másrészt a víz túlmelegedhet. Legjobb egy félárnyékos részen elhelyezni. Ijedős fajokat a szoba egy nyugodtabb részébe tegyük.






2.
A méret

Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb kezelni, a halak annál jobban fogják érezni magukat, s betegségek is ritkábbak fordulnak elő. A kis akváriumok szinte minden esetben túlnépesedettek.



3. A berendezés 





A dekorációs anyagokat mindenképp csak azután szerezzük be, miután eldöntöttük, hogy milyen halakat szeretnénk. A talajlakó fajoknak sok talajszinti búvóhelyet kell biztosítani, a csoporthalaknak tágas úszóteret, de a háttérben megbúvási lehetőséggel. A búvóhelyek lehetnek műsziklából kialakított barlangok, tekervényes ágak, gyökerek.

A növényesítésnél gondoljunk arra, hogy ha a növények megnőnek, akkor hogyan fognak elhelyezkedni a szabad területek, lesz-e elég hely az úszkálásra.

A kis növésű növényeket ültessük az előtérbe a nagylevelű, magas szárú növényeket a háttérbe. Így a halaknak megfelelő úszási lehetőség lesz az előtérben, de biztonságban is érezhetik magukat a háttérnövények védelmében.


4. A halak kiválasztása







szivárványos guppi
Javasolható, hogy kezdésnek a könnyebben tartható fajokat válasszuk. Ilyenek a szivárványos guppi, a mexikói kardfarkú hal, fogaspontyfélék, dániók. A hímek és nőstények javasolt ivararánya 1/3 vagy még több nőstény. Érdemes két-három talajlakó, mindenevő halat is beszerezni, mert ezek a lehullott eleséget rendszerint felcsipegetik, s ezzel elkerülhetjük a káros, bomló anyagok keletkezését. Szeretik az akvaristák, ha a halak összessége az adott élőhelyről kerül ki, s erre a kezdő akvaristák is törekedhetnek.






5.
A felszerelés

Mindenekelőtt kell egy levegőztető rendszer, mely megfelelő szemcsenagyságú kövön keresztül levegőzteti az akvárium vízét, ezzel megakadályozva az oxigénhiányos állapot kialakulását.





Tökéletes biológiai egyensúlyú akváriumnál erre nincs szükség, de egy ilyen akváriumot kialakítani csak nagy gyakorlattal lehet. Szükségünk lesz még egy akváriumi vízmelegítőre és hőmérőre, mellyel figyelemmel kísérhetjük a víz hőmérsékletének alakulását. A halak behelyezéséhez, kivevéséhez szükség van még egy nyeles merítőhálóra is. S ha mindez megvan, készítsük el egy-két héttel a halak behelyezése előtt az egész akváriumot, hogy minden ki legyen próbálva, és készen álljon a halak fogadására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top