Kék
A vörös káposzta bárhol beszerezhető, kékes levet főzhetünk belőle. Különböző árnyalatú kéket ad még a kék csillagvirág feje, a bodza vagy a fagyal termése is.
Barna
A legszebb barna színhez lila és vöröshagyma leveleiből főzött festőlé szükséges. Barna és vörösesbarna árnyalatokat készíthetünk még vadgesztenye burkából, csipkebogyóból és diólevélből is.
Piros
Ezt a leggyakoribb hímestojás-színt sajnos csak olyan növényekből nyerhetjük, amelyek nálunk nem élnek, mint például a Dél-Amerikában őshonos berzseny. Azonban sötétebb árnyalatú vöröset ad a drogériákban kapható festőmályva, valamint a pirosítógyökér vagy a kökény bogyója.
Zöld
A nyírfa friss leveleiből és rügyeiből készült lé a tavaszi fű színét idézi, de hasonló árnyalatot érhetünk el a fekete bodza zöld bogyóival is.
Sárga
A közönséges orbáncfű virága élénksárga színt eredményez (hasonlóan a zöld dió héjából, hagymahéjból vagy a körömvirágból készült főzethez), míg a cserszömörce kérgével és levelével narancsosabb árnyalatokat kaphatunk.
A természetes festőlevekhez általában szükséges valamilyen (savas vagy lúgos) adalék anyag, amely rögzíti a színanyagokat a tojáson, vagy éppen megváltoztatja eredeti árnyalatukat. Ez a növénytől függően lehet timsó, konyhasó, ecet, fahamu, citromlé. |