Végy egy hagymát… Vannak, akik bele sem fognak olyan étel elkészítésébe, amelynek a receptje nem így kezdődik, vagy valamely pontján nem olvasható ez az ígéretes instrukció. A hagyma meglelkesíti az ételt, különösen a jóféle hagymára igaz ez. És mi, magyarok erre is büszkék lehetünk. Mert lehet, hogy Makó messze van Jeruzsálemtől, de olyan a hagymája, hogy csak na! Hogy milyen? Nos, nem annyira csípős, kellemes aromájú. Bár a csípősséget ne bánjuk, mert azt egy baktériumölő kéntartalmú vegyület adja, vagyis részben ettől olyan egészséges. Mert nagyon egészséges! Talán ez az oka, hogy a népi gyógyászatban a hajhullás, a férgesség, a szemölcsök, a hideg végtagok, a nátha és az álmatlanság is szerepel, mint olyan nyavalyák, amelyekre javallt és hatásos szer a hagyma.
Tamás a vöröshagymán kívül, póréhagymát és lilahagymát is használt az ételekhez. A póréhagyma gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminban, a Földközi-tenger vidékén vadon is megterem, mi pedig szép szelíden sorban állunk érte a zöldségesnél. Szerencsére egyre többen és többet veszünk.
A lilahagyma talán a legkedveltebb vitaminforrás télen, hideg vacsorákhoz kitűnő, és kellemes, kissé édeskés íze miatt még lekvárt és mártást is készítenek belőle. De most talán az újhagyma a legnagyobb sláger.
Indulhat a hagyma-hét!
Hagymaleves (300 Ft, 55 perc) Hozzávalók: 60 dkg vöröshagyma, 2 ek. olaj, 3-4 szál kakukkfű, 2 dl száraz fehérbor, só, 1 kk. cukor, fehér bors A hagymát karikára vágjuk, és forró olajon világosbarnára pirítjuk. Felöntjük a fehérborral és kb. 1,5 liter vízzel. Ízesítjük sóval, fehér borssal és a kakukkfűlevelekkel. 30 percig főzzük, majd sajtos pirítóssal tálaljuk. |
További két olcsó és finom hagymás receptet (Pórés quiche, Hagymasaláta) találhatsz a Nők Lapja április 29-én megjelenő, 18. számában!