A modernebb mérőpoharak már bögre szerint is be vannak skálázva, ezek használata javasolt az ilyen sütemények készítésekor.
A bögrés sütemények szezonja szinte egész évben tart, de nyáron kifejezetten kedveltek a javarészt sütőporos, könnyedén elkészíthető tészták, amelyekbe az ember szinte bármilyen gyümölcsöt beledobálhat. Ötletadóként íme három recept:
Áfonyás muffin |
- 3 bögre finomliszt
- ¾ bögre barna cukor
- 12,5 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 zacskó sütőpor
- 1 bögre tej
- 1 ¼ bögre áfonya
Előkészítem a muffinsütőt, belepakolom a papírkapszlikat. A liszthez adom a sütőport, a cukrot. A tojásokat külön tálba ütöm, kicsit elhabarom, hozzáadom a tejet és a megolvasztott vajat. A folyadékot hozzáadom a szárazakhoz, alaposan elkeverem. Végezetül hozzáadom az áfonyát, és a tésztát egyenletesen belekanalazom a papírkapszlikba. Betolom a 210 fokra előmelegített sütőbe, és nagyjából 20 percig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.
Áfonyás muffin |
Gyümölcsjoghurtos, bögrés alaptészta |
- ¾ bögre rétesliszt
- ¾ bögre finomliszt
- 2 tk. sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- ¾ bögre cukor
- ½ bögre apróra tört csokoládé
- ¼ bögre szeletelt mandula
- 1 ½ bögre gyümölcsjoghurt
- ½ bögre tej
- ½ bögre olaj
- 1 tojás
Ebbe az alapba szinte bármilyen gyümölcs beletehető, sőt a csokoládé helyett mehet bele fehér csoki, a mandula helyett egy kis durvára tört dió. A variációk sora végtelen. A lényeg az, hogy a kész masszát egy szilikonformába öntöm, megszórom bármilyen gyümölccsel, és a 195 fokon duruzsoló sütőmbe teszem. Nagyjából 40 perc alatt szép színesre sül.
Meggyes bögrés |
Meggyes bögrés |
- 5 tojás
- 1 ½ bögre cukor
- 1 bögre kefir
- 1 bögre tej
- 2 ½ bögre liszt
- 1 bögre olaj
- 1 sütőpor
- csipet só
- 50 dkg meggy
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral habosra keverem. Ehhez adom a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, a kefirt és az olajat. A fehérjét kemény habbá verem, és óvatosan a tésztába forgatom. Szilikon- vagy üvegtepsibe öntöm, alaposan megszórom meggyel, és a 200 fokra előmelegített sütőben sütöm tűpróbáig.
Ráadásként egy kanalas sütemény: mákos-barackos sütemény |
- 4 tojás
- 2 ek. olaj
- 9 ek. rétesliszt
- 9 ek. tej
- 8 ek. cukor
- 4 ek. darált, cukrozatlan mák
- 3 ek. házi baracklekvár
- 1 tk. sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- kis csipet só
200 fokra felmelegítem a sütőt. Az összes hozzávalót egyetlen tálba teszem, és gépi habverővel összesimítom. A tortaformát zsírral kikenem, rétesliszttel beszórom. A kulimászt tűpróbáig sütöm.
Porcukorral megszórva tálalom.