Hozzávalók 4 személyre:
- 1 darab 1,5 kg-os csirke
- 3 dl tejszín
- 1 piros kaliforniai paprika
- 5 dkg dió
- 4 tojás
- tengeri só
- olívaolaj
- 1 mokkáskanál cayenne bors
- 1 mokkáskanál currypor
- 1,5 kg burgonya
- 5 dkg vaj
- 2-3 dl tej
- 15 dkg cheddar sajt
Elkészítés:
Az időzítés tervezgetése közben ne felejtsük el beleszámolni a csirke főzési idejét, hiszen az elkészítés azzal indul, hogy hideg vízben feltesszük főni, és mellérakunk egy-egy szál sárga- és fehérrépát. Megsózzuk, és miután felforrt, lehabozzuk, majd gyöngyözve puhára főzzük.
Miután megfőtt, kivesszük a főzőléből (ezt ne öntsük ki, kell majd belőle!), megvárjuk, míg kihűl, és lefejtjük róla a színhúst. A melléről, a combjáról és szárnyáról is szedjük le, majd tépkedjük szálakra.
Közben tojásokat sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, és cikkekre vágjuk. A paprikát apró kockára vágjuk, és kevés olívaolajon megfuttatjuk. Felöntjük tejszínnel és 3 dl főzőlével. Ízesítjük tengeri sóval, cayenne borssal és curryvel. Beleforgatjuk a csirkét, összeforraljuk, és félrehúzzuk. Közben a burgonyából tejjel és vajjal finom burgonyapürét készítünk.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, és elterítjük benne a pürét. Rászedjük a csirkeragut. Megszórjuk a felezett dióval, elrendezzük rajta a tojáscikkeket, és ráreszeljük a sajtot. Forró sütőben kb. 15-20 perc alatt szép barnára sütjük.
A júliusi tartalomból: • Bográcsban főtt ínyencségek |