nlc.hu
Gasztro
3 egyszerű és könnyű nyári recept

3 egyszerű és könnyű nyári recept

Ebben a fülledt nyári melegben nem is vágyik az ember másra, mint valami könnyű ebédre vagy vacsorára. Egy-két apró trükkel beújíthatunk a hideg levesek frontján, ízesebbé tehetjük a pizzatésztát, s készíthetünk egy olyan desszertet, amely hidegen is tökéletes. Sőt!

 

Kaporleves

A nyári szezon slágerei, a hideg gyümölcslevek mellett azért akad néhány üdítően friss, kevés munkát igénylő és nagyon kellemesen hűsítő sós leves.

  • 1 ek. vaj
  • 3 csomag friss kapor
  • ¾ liter húsleves
  • 250 g tejföl
  • 2 ek. teljes tönköly-fehérliszt
  • cseppnyi almaecet

A lábasban, a megolvasztott vajon megfuttatom a durvára vágott kaprot, majd a húslevessel felöntöm. A tejfölből és a lisztből habarást készítek, és a leveshez adom. Picit sózom, egy leheletnyi ecettel savanyítom.

Pirított zsemlekockával tálalom.

Mascarponés pizza sonkával


Nyári furfangokA pizzának, mondhatni, nincs is szezonja. Persze ez azért félig igaz, mert ugyan nem téli vagy nyári étel, de a feltétet a piaci kínálat is meghatározhatja. A bátrabbak nemcsak egy kis ruccolát, hanem „halványra” szelt cukkinit, újkrumplit, paradicsomot is tehetnek rá, és feldobhatják valamilyen friss fűszernövénnyel.

  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 dl meleg víz
  • 1-2 ek. olívaolaj
  • 2 csipet só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg mascarpone

Szósz:

  • paradicsompüré
  • 1 kk. bazsalikom
  • 1 szál friss rozmaring összetörve
  • csipetnyi só
  • kevés cukor

Feltét:

  • 5-6 szelet sonka, lehetőleg pármai
  • 1 szűk maréknyi ruccola
  • 1 darabka füstölt scamorza
  • 1 közepes édes hagyma

Az élesztőt felfuttatom, majd alaposan összedolgozom a tészta többi hozzávalójával, és egy rövid ideig hagyom kelni.

A tésztából lehet egy vastag vagy két vékony korongot csinálni. Aki két pizzára feni a fogát, az duplázza meg a fent leírt feltétet. A paradicsompüré kapcsán meg direkt nem írtam mennyiségeket, ez az a dolog, amelyet bizony kóstolgatni kell, egyéni, hogy kinek milyen arányok válnak be.

A kinyújtott, sütőpapíros tepsire helyezett, alaposan megkent és enyhén megpakolt pizzákat a kellemesen surrogó 190 fokos sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik a tetején a sajt.

Kapros túrós

Méltatlanul elfeledett, igazi házi sütemény. Friss kaporral a legfinomabb.

Tészta:

  • 20 dkg rétesliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 3 dkg cukor
  • csipet só

Nyári furfangokA tésztát összegyúrom, majd tepsi méretűre nyújtom. Belefektetem a tepsibe, villával megszurkálom, és 175 fokon félig megsütöm.

Töltelék:

  • 50 dkg krémtúró
  • 1 csokornyi kapor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 3 egész tojás
  • csipet só

A túrót összekeverem a tojássárgákkal, a cukorral, a sóval és a finomra vágott kaporral. A fehérjéket kemény habbá verem, majd a túrós masszához keverem.

A félig sült tésztalapra rásimítom a túrós krémet, és visszatolom a sütőbe. 195 fokon sütöm, amíg finoman meg nem barnul a teteje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top