Kaporleves |
A nyári szezon slágerei, a hideg gyümölcslevek mellett azért akad néhány üdítően friss, kevés munkát igénylő és nagyon kellemesen hűsítő sós leves.
- 1 ek. vaj
- 3 csomag friss kapor
- ¾ liter húsleves
- 250 g tejföl
- 2 ek. teljes tönköly-fehérliszt
- cseppnyi almaecet
- só
A lábasban, a megolvasztott vajon megfuttatom a durvára vágott kaprot, majd a húslevessel felöntöm. A tejfölből és a lisztből habarást készítek, és a leveshez adom. Picit sózom, egy leheletnyi ecettel savanyítom.
Pirított zsemlekockával tálalom.
Mascarponés pizza sonkával |
A pizzának, mondhatni, nincs is szezonja. Persze ez azért félig igaz, mert ugyan nem téli vagy nyári étel, de a feltétet a piaci kínálat is meghatározhatja. A bátrabbak nemcsak egy kis ruccolát, hanem „halványra” szelt cukkinit, újkrumplit, paradicsomot is tehetnek rá, és feldobhatják valamilyen friss fűszernövénnyel.
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 2 dl meleg víz
- 1-2 ek. olívaolaj
- 2 csipet só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg mascarpone
Szósz:
- paradicsompüré
- 1 kk. bazsalikom
- 1 szál friss rozmaring összetörve
- csipetnyi só
- kevés cukor
Feltét:
- 5-6 szelet sonka, lehetőleg pármai
- 1 szűk maréknyi ruccola
- 1 darabka füstölt scamorza
- 1 közepes édes hagyma
Az élesztőt felfuttatom, majd alaposan összedolgozom a tészta többi hozzávalójával, és egy rövid ideig hagyom kelni.
A tésztából lehet egy vastag vagy két vékony korongot csinálni. Aki két pizzára feni a fogát, az duplázza meg a fent leírt feltétet. A paradicsompüré kapcsán meg direkt nem írtam mennyiségeket, ez az a dolog, amelyet bizony kóstolgatni kell, egyéni, hogy kinek milyen arányok válnak be.
A kinyújtott, sütőpapíros tepsire helyezett, alaposan megkent és enyhén megpakolt pizzákat a kellemesen surrogó 190 fokos sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik a tetején a sajt.
Kapros túrós |
Méltatlanul elfeledett, igazi házi sütemény. Friss kaporral a legfinomabb.
Tészta:
- 20 dkg rétesliszt
- 2 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 3 dkg cukor
- csipet só
A tésztát összegyúrom, majd tepsi méretűre nyújtom. Belefektetem a tepsibe, villával megszurkálom, és 175 fokon félig megsütöm.
Töltelék:
- 50 dkg krémtúró
- 1 csokornyi kapor
- 5 dkg vaníliás cukor
- 8 dkg cukor
- 3 egész tojás
- csipet só
A túrót összekeverem a tojássárgákkal, a cukorral, a sóval és a finomra vágott kaporral. A fehérjéket kemény habbá verem, majd a túrós masszához keverem.
A félig sült tésztalapra rásimítom a túrós krémet, és visszatolom a sütőbe. 195 fokon sütöm, amíg finoman meg nem barnul a teteje.