A különböző színű ételek segítségével feltölthetjük testünket azokkal a tápanyagokkal, melyekre egészségünk javításához és fenntartásához szükségünk van. A színes zöldségek és gyümölcsök mindegyike rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz. A vörös ételek feltöltik a testet, erősítik a vért, a sárgáknak frissítő hatásuk van, a zöldek pedig kitisztítják a szervezetet. Minél színesebb az étrended, annál több tápanyaghoz jutsz.
Fehér – „természetes karcsúsító” |
A fehér a tisztaság színe, tápanyag szempontjából azonban a fehérjét jelenti. Testünk számára nélkülözhetetlen a fehérje. Nélkülük nincs növekedés, nincs gyógyulás. A fogyókúránál is hasznát veszed a fehérjedús ételeknek alacsony zsír- és kalóriatartalmuk miatt.
A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyekből húszféle létezik. Az állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, sajt, tojás, tej) tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezek a teljes értékű fehérjék. Sajnos a növényi eredetű élelmiszerekben nem találhatók meg teljes létszámban, de ha okosan kombinálod őket, vegetáriánusként is hozzájuthatsz mindhez. Például a rizs és a burgonya együtt mind a húsz aminosavat tartalmazza.
Legfontosabb forrásai:
fehér húsok (csirke, pulyka), halak, kagyló, tenger gyümölcsei, tej, sajt, joghurt, tofu.
Tudtad?
A szója az egyetlen olyan növény, amely a húshoz hasonlóan az összes aminosavat tartalmazza, tehát teljes értékű fehérjének számít.