Grillezett hal vajas-fokhagymás petrezselyemmel |
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 szelet tengeri hal
- fél csokor petrezselyem
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- só, bors, halak fűszerkeverék
A zöldkörethez:
- 1 rózsáira szedett brokkoli
- fél cukkini
- 1 kis konzerv bébirépa
Elkészítés:
A megtisztított halszeletekről itassuk le a vizet, fűszerezzük be mindkét oldalukat, majd néhány perc alatt süssük meg őket. A zúzott fokhagymát pirítsuk illatosra az olívaolajon, és adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet. A fokhagymás-petrezselymes keveréket halmozzuk a halszeletekre. Köretnek készítsük hozzá párolt brokkolit, bébirépát, cukkinit.
Tipp:
Természetesen ízlés szerint más zöldségeket is adhatunk hozzá, párolt kukoricát, zöldborsót, kelbimbót, karfiolt vagy éppen újburgonyát is.
Pulyka fajitas |
Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dkg pulykamell
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 fej fokhagyma – összezúzva
- 1 közepes sárga kaliforniai paprika
- 1 közepes zöld kaliforniai paprika
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 csomag 8 darabos tortilla
- 1 üveg salsa szósz (készen kapható)
- 1 doboz tejföl
- só, bors, 1/2 evőkanál chilipor
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjünk össze 2 evőkanál olívaolajat, citromlevet, az összezúzott fokhagymát, 2 kávéskanál sót és a chiliport. Vágjunk másfél centi vastag pulykamell-csíkokat, és forgassuk meg a fűszeres pácban, majd tegyük a hűtőszekrénybe egy negyedórára. Eközben vágjuk szeletekre a hagymát és a paprikákat, majd 1 evőkanál olívaolajon dinszteljük meg és tegyük félre. A pulykamell-csíkokat pirítsuk meg, közben egy teflon serpenyőben melegítsük fel a tortillalapokat. Kenjük meg őket 1 kis kanál tejföllel, 1 nagyobb kanál salsa szósszal, és tegyünk bele a dinsztelt hagymából, paprikából és a pulykamellből. Végül csavarjuk fel a kész tekercseket, majd vágjuk őket félbe. Ha aznapi kalóriaadagunk még megengedi, mártogatónak adhatunk hozzá egy kis tejfölt és/vagy salsa szószt.
Tipp:
Készítés közben nem éreztük elég karakteresnek a húst, ezért még tettünk hozzá egy készen kapható fajita fűszerkeverékből is, de aki nem bírja annyira a csípőset, maradjon inkább a szelídebb változatnál.
Rakott padlizsán cukkinivel és paradicsomos rizzsel |
Hozzávalók 2-3 személyre:
- 1 zacskó rizs
- 10 dkg light krémsajt
- 1 kis doboz joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes paradicsom
- ½ csokor petrezselyem
- 1 leveskocka
- 1 cukkini
- 1 padlizsán
- 10 dkg füstölt Anikó sajt – reszelve
- olívaolaj, só, bors
Elkészítés:
A leveskockát fél liter vízben feloldjuk, és puhára főzzük benne a rizst. A kész rizst lecsöpögtetjük, mély tálba tesszük, hozzáadunk 1 gerezdnyi zúzott fokhagymát, az összezúzott paradicsomot, az összevágott petrezselymet, és sóval, borssal fűszerezzük.
A zöldségeket karikára vágjuk, és finoman megsózzuk őket, a krémsajtot pedig kikeverjük a joghurttal és a másik gerezd zúzott fokhagymával. Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, és belesimítjuk a rizs felét. Rátesszük a feldarabolt cukkinit, és rákenjük rá a joghurtos krémsajt felét. A tetejére újra rizs került, arra a padlizsán, majd ismét a joghurtos krémsajt. Végül megszórjuk kevés reszelt sajttal, és 180-200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje pirulni kezd. Ha éppen nem fogyókúrázunk, reszelhetünk rá parmezánt is, úgy is nagyon finom lesz.
Tipp:
A rizsfőzéskor használt leveskockát akkor is érdemes alkalmazni, ha csak „sima” rizst főzünk, sokkal ízletesebb lesz tőle.
Pulykahamburger |
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 teljes kiőrlésű zsemle
- 40 dkg darált pulykamell
- 1 kisebb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, lila-és vöröshagyma-karikák
- 1 felvert tojás
- 3 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors
- 1 szál zöldhagyma
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- növényi olaj a sütéshez
- 8 salátalevél
- 8 paradicsomszelet
- 4 szelet cheddar sajt (ha még kalóriaszegényebbre akarjuk, el is hagyhatjuk)
- mustár, ketchup
Elkészítés:
A darált pulykamellet összekeverjük egy negyed aprított vöröshagymával, a felvágott zöldhagymával, a tojással, két evőkanálnyi mustárral, az összezúzott fokhagymával és a kenyérmorzsával, majd sózzuk, borsozzuk. Ha idegenkednénk attól, hogy belekóstoljunk a nyers masszába, süssünk ki egy pici darabot próbaképpen, és szükség esetén még ízesítsük ízlésünk szerint. Formázzunk négy egyforma pogácsát a darált húsból, és süssük oldalanként 4 percig. A zsemléket vágjuk félbe, kenjük meg mindkét oldalukat mustárral, ketchuppel. Tegyük bele a salátalevelet, a forró húsra egy szelet cheddar sajtot, erre paradicsomot és végül a hagymaszeleteket.
Tipp:
Nem szükséges azzal fáradnunk, hogy a család férfitagjainak marha-vagy sertéshúsból süssünk húspogácsát, mivel a környezetünkben tesztelt hímneműek egyöntetűen „isteninek” titulálták ezt a verziót is.
A legfrissebb szám tartalmából: • Bográcsban főtt ínyencségek |