A hagyományos ízekből, úgymint almából, szőlőből, narancsból készített üdítőitalok élelmiszeripari szabványtermékekké váltak, ellenben a különböző aromák keverése számtalan új lehetőséget nyit meg a fantázia és a készítők előtt.
De nézzük a konkrétumokat. Ahhoz, hogy valami igazán szédítőt kapjunk, ki kell spekulálni, mely ízek illenek legjobban egymáshoz. Ilyenek például az eper-kiwi, alma-eper, narancs-mandarin, kiwi-szőlő keverékek, amelyeket feltétlenül érdemes kipróbálnunk. A trópusi gyümölcsök közül a mangó kívánkozik az élre, kis mennyiségének hozzáadása sokféle gyümölcslevet megbolondít.
Az alkohol tartalmú gyümölcsleveknél több probléma is fellép. Az egyik, hogy ebben a közegben a gyümölcsök íze teljesen másként hathat, mint például szódával keverve. Ráadásul az alkohol kémiai reakcióba is lép a gyümölcslevek egyes összetevőivel.
A talán legjobban variálható ital a vodka, amihez elég könnyű megfelelő társat találni. A sörök és a whiskyk esetében a helyzet már sokkal nehezebb, mivel ezeknek a domináns ízén nem könnyű változtatni.
Természetesen ezeket az italokat magunk is elkészíthetjük, de már a boltok polcain is megpillanthatjuk őket.
Az iparban egyébként nem feltétlenül úgy készülnek, mint ahogy azt elsőre gondolhatnánk. Például egy 25%-os eper-banán ital alapjában véve körte- vagy szőlőléből készül és ehhez adnak kis mennyiségű eperkoncentrátumot és banánaromát.
Nagy hangsúlyt fektetnek viszont ezen italok elnevezésére, mert a teljesen semmitmondó fantázianevektől a kevésbé bátor vásárlók könnyen megrettenhetnek, úgyhogy érdemes a fő alkotórészekből kirakott mozaikszavakkal operálni. De a legegyszerűbb mégis az, ha megnézzük az összetételüket…