nlc.hu
Életmód
Önmagukat gyógyítják a madarak!

Önmagukat gyógyítják a madarak!

A kerti poszáta pontosan tudja, hogy mit kell tennie, ha élősködők támadják meg: meggyógyítja önmagát.

A német madárkutatási intézet két munkatársa arról számolt be a német madártani társaság ülésén, hogy a madarak ilyenkor célzottan karotinoidokban gazdag táplálékot keresnek – írja a Magyar Távirati Iroda.
    A karotinoidok természetes színanyagok, amelyek elsősorban a vörös és narancssárga gyümölcsökben, zöldségekben fordulnak elő. Antioxidánsok lévén a szervezetben képesek megkötni a szabad gyököket, amelyek fokozottan keletkeznek oxidatív terhelés – például a hosszú repülés – közben. Nem utolsósorban az is jellemző rájuk, hogy fokozzák az immunrendszer teljesítőképességét.
    Hosszú távú vonulóként a kerti poszáta gyakran repül évente akár húszezer kilométernél is többet. A nem mindennapi teljesítmény persze legyengíti a madarakat, így könnyebben az élősködők céltáblájává válhatnak – ám tenni is képesek ellenük.
    A kísérletben Franz Bairlein és Benjamin Metzger azt vizsgálták, hogy a bélben élősködő kokcídiummal fertőzött madarak változtatnak-e táplálkozási szokásaikon. Úgy tűnik, igen: már a fertőzés első napján megemelkedett a karotinoidokban gazdag táplálék fogyasztásának aránya, a karotinfogyasztás tetőpontja pedig a fertőzést követő negyedik napon volt tapasztalható, amikor a kokcidiózis aktív szakasza is tetőzik – közölte Metzger a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).
    Egy másik kísérletben a kokcídiummal fertőzött kerti poszátákat három csoportra osztották. Kettő különböző mennyiségű karotinoiddal dúsított eleséget kapott, a harmadik, kontrollcsoport normál eleséget. A karotinnal etetett madarak bizonyos immunparaméterei jobbnak bizonyultak, és több granulocitát is termeltek, mint társaik. A granulociták a fehérvérsejtek egy csoportja. Elsősorban a baktériumok, paraziták és gombák elleni védekezésben játszanak szerepet veleszületett immunválaszként. A fertőzés mértéke általában is alacsonyabb volt a karotinoiddal etetett madaraknál.

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top