Gasztro

Erdei gyümölcs charlotte

A charlotte (ejtsd: sárlott) torta őse Angliából indult hódító útjára, akkor a formákat még kenyérrel bélelték ki, almával töltötték meg, majd forrón tálalták. Ma már általában hideg tortát takar, tökéletesítője Antoine Carême francia séf volt, aki tésztával bélelte ki a formát, és tejsodóval töltötte meg. A piskóta azóta is alapeleme, ezt kombinálhatjuk gyümölcsökkel, csokoládéval zselantinos-tejszínhabos krémekkel.

Hozzávalók:

A formához:

  • 15-20 darab babapiskóta

A piskótalapokhoz:
 

  • 3 tojás
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg cukor

A töltelékhez:

  • 30 dkg erdei gyümölcs (szamóca, áfonya, málna, szeder)
  • 4 -5 dl tejszín
  • 1  Zselatin fix
  • 10 dkg porcukor

Erdei gyümölcs charlotte

Elkészítés:

A tojásból, a cukorból és a lisztből klasszikus módon piskótatésztát készítünk, és két kerek lapot sütünk belőle, melyek átmérője 2 cm-rel legyen kisebb, mint a charlotte formába öntéséhez használt edény. A hűtőből kivett tejszínt 10 dkg porcukorral és a zselatin fixszel együtt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a villával összetört gyümölcsöket. Óvatosan összekeverjük.

1. fázis : Egy műanyag tálat alufóliával kibélelünk, és a babapiskótákat körbe állítjuk, a réseket pedig félbevágott piskótákkal töltjük ki.

2 fázis : Egy kevés krémet teszünk a tál aljára, és ráhelyezzük a piskótalapot. Gyümölcsöt is szórhatunk a rétegek közé.

3. fázis: Egy újabb réteg krémet kenünk a piskótára, és végül egy piskótalappal bezárjuk a tetejét – ha kiborítjuk, ez lesz majd az alja.
 
Hűtőben pihentetjük 3-4 órát, majd óvatosan egy tálra borítjuk, és friss gyümölcsökkel díszítjük.

Elkészítés:1 óra+3-4 óra pihentetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top