Amikor egy kellemesen pikánsra bolondított paprikás ételt teszel az asztalra, talán nem is gondolsz rá, hogy a csípős fűszerrel az egészségedért is sokat tettél. Pedig a paprika rendkívül sokoldalú ízesítő. Először is, rengeteg C-vitamint tartalmaz, de A-, E- és B-vitamin tartalma is jelentős. Bioflavonoidjai és fő hatóanyaga, a kapszaicin (amely a csípősségéért felelős), a rák megelőzésében is segítenek. A legújabb kutatásokban a kapszaicinnel kezelt rákos sejtek önmagukat pusztították el, miközben az ép sejtek nem károsodtak. A csípősséget adó hatóanyag emellett erőteljes antioxidáns, és serkenti a szervezet méregtelenítő folyamatait. Fájdalomcsillapítóként olyannyira hatékony, hogy a reumás fájdalmak, illetve az érzőidegek fájdalmas betegségeinek kezelésében már kapszaicin-tartalmú tapaszokat is alkalmaznak.
A kapszaicin a fogyókúrát is képes segíteni, ugyanis csökkenti az étvágyat. Egy kutatás résztvevői például étkezés előtt kapszaicin-tartalmú italt kaptak, a kutatók pedig azt tapasztalták, hogy a frissítő visszafogta az étvágyukat. A csípős ételek kedvelőinek mindössze az szegheti kedvét, hogy a túlzott paprikafogyasztás az arra hajalmosaknál gyomorégést okozhat.